Abesszin macska – Abyssinian cat

Az abesszin macska az egyik legrégebbi fajta, eredete a múlt homályába vész. Talán Etiópiából, a korábbi Abesszíniából származik. Annak ellenére, hogy Etiópiában nem élnek aguti macskák, még mindig tartja magát a legenda, miszerint a Nílus mentéről származik, mivel annyira hasonlít az ókori Egyiptom szent macskájához. A legenda szerint II. Ramszesz magától az abesszin királytól kért macskákat, amelyeket azután magával vitt Egyiptomba. Afrikában, Eurázsiában és Ázsiában előfordulnak az abesszinéhez hasonlójú bundájú macskák, többek között ilyen az afrikai vadmacska (Felis lybica) és a mocsári hiúz vagy dzsungelmacska (Felis chaus) is. Azonban az a tény, hogy Indiában és Ázsiában léteznek gyűrűzött színű macskák, valószínűbbé teszi, hogy az abesszin macska ázsiai eredetű.

Testfelépítés:
Közepesen hosszú, elegáns, erős, rugalmas, jól fejlett erős izomzatú. A hosszú farok tőben vastag, elkeskenyedő. Lábai hosszúak, izmosak és kecsesek. Mancsa kicsi és ovális. Nyaka karcsú.
Fejforma:
Módosult ékalak, körvonala kissé kerekített. Álla erős, orra közepesen hosszú, profilja enyhén ívelt.
Fülek:
Széles alapúak, nagyok, oldalt tűzöttek, végük mérsékelten lekerekített. Fülpamacs és “ujjlenyomat” kívánatosak.
Szemek:
Nagyok, ragyogóak és kifejezők, enyhén mandulavágásúak, egymástól távol helyezkednek el. Színük tiszta, intenzív borostyán, vagy zöld. Az ezüst változatoknál a zöld a kívánatos. A szemeket minden színváltozatnál a ticking színe keretezi
Ticking (gyűrűzöttség):
Kettős, de kívánatosabb a hármas, vagyis két, vagy három csík minden egyes szőrszálon. A gyűrűzöttség az egész testre kiterjed, de az nem lehet csíkos (cirmos). A gerincvonal, a farokvég és a talppárnák intenzíven színezettek a ticking színével. Az állon, a hason és a lábak belső oldalán nincs gyűrűzöttség.
Szőrzet:
Rövid, finom és fényes, kevés aljszőrzettel. Dús, testhez simuló és rugalmas.
Színváltozatok:
Vadas, sorrel, kék és őzbarna, valamint ezek ezüst változatai.

Hibák: nem folyamatos “nyaklánc”, szürke, vagy túl világos aljszőrzet, gyűrűzöttség hiánya, csíkok  (cirmok) a mellső lábakon, szellemrajzolat, a szem körüli sötét rajzolat hiánya, fehér szín, az áll kivételével.

Természet:
Az abesszin rendkívül aktív, extrovertált, játékos, kiegyensúlyozott macska, amely mindenre kíváncsi. Erős, önálló egyénisége van, de társaságkedvelő és szeretetteljes állat. Az abesszin kedves, szerető lény, rengeteg figyelmet követel, utálja a magányt és ragaszkodik gazdájához. Beszédes, de halk szavú. A kölykök elevenek, de felnőtt korukra kicsit nyugodtabbá válnak. Ennek a sportos vadásznak mozgásra, helyre van szüksége, így zárt kertben van a legjobb helye.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment