Arab mau macska – Arabian cat

Hosszú ideig az arab mau vad rokonai a sivatagban és lakatlan területeken éltek, majd elkezdték őket etetni az emberi lakóhelyek közelében. Idővel ezek a macskák háziasítottak lettek, és elkezdtek az emberek közt élni. Az egzotikus fajok főként Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Ománban, és Katarban élnek. Európába az arab mau csak a 20. században került.

A szakértők szerint hosszú ideig kizártnak tartották, hogy az “arab mau”-kat egy külön csoportként osztályozzák. Csak 2008-ban szerzett a fajta elismerést, és fogadták el a világ Macskaszövetségei.
Az arab mau macska méltóságteljes és masszív kinézetű. Nagy macskák, izmos testtel és  hosszú lábakkal. A hímek átlagos súlya 6-8 kg, a nőstény sokkal kisebb és könnyebb kb. 5 kg.

Az arab mau a következő szabvány szerint elismert:

  1. Közepes méretű kerek fej, erős bajuszpárna.
  2. A profil enyhén ívelt, álla jól fejlett.
  3. A fülek nagyok, lekerekítettek, távol helyezkednek el egymástól.
  4. Kifejező mandulavágású szemek, világos írisz, a szem színe függ a szőrzet színétől.
  5. A nyak rövid és erős.
  6. Teste sportos, kissé hosszúkás, de nem vékony.
  7. A végtagok hosszúak, hatalmasak, mancsai kerek-ovális alakúak.
  8. Sűrű, rövid szőrzet aljszőrzet nélkül

Színek és mintázat
Az arab mau leggyakoribb színe a vörös, vagy a vörös árnyalatai, fehér foltokkal (makréla). Ezen túlmenően, a hivatalosan elismert néhány szín:
Fehér:
Az állat testén egyetlen folt sincs, a szemek pedig általában világossárgák vagy zöld színűek.
Fekete:
Nincsenek rozsdafoltok, vagy bármilyen más színű foltok.
Barna cirmos:
Jellegzetes sötét (sötétbarna vagy fekete) csíkok az egész testen körül, vagy a gerinc mentén. Továbbá előfordulhat, réz alapszín, fekete csíkokkal.
Fekete-fehér színű:
A fekete-fehér arab mau, olyan, mint egy hópárduc, csak foltok helyett csíkok vannak a testén.
Szürke cirmos:
A szőrzet ezüst árnyalatú, testszerte fehér-szürke, lekerekített foltokkal.

Az arab mau kiscicák szőrzete puha és selymes, de felnőtt korukra nagyon kemény tapintású lesz. A felnőtteknél nincs korpásodás, és a szőrük gyakorlatilag nem hullik, ami nagyban leegyszerűsíti a gondoskodást az állatokról.

Természete:
Mivel vad ősei voltak, az állat nagyon szabadságszerető és önálló jellegű. Az arab mau tökéletesen megfér más állatokkal, de nem szereti senkinek a “játékszere” lenni. Általában kiválasztanak valakit a háziak közül, akivel készek megosztani a gyöngédséget és szeretetet. Ez a fajta fogékony a képzésre, rendkívül intelligens. Az arab mau számára ideális hely egy magánlakás, mert szeretnek sétálni a szabadban, és vadászni a rágcsálókra. Nem törekednek, uralomra, de boldogok, ha felmászhatnak a bútorok legfelső polcára, és onnan kísérik figyelemmel a helyzetet. Nagyon jól kijönnek a gyerekekkel, de nem hagyják kínozni magukat. Ez a négylábú ideális barátja egyedülállóknak, vagy otthonülőknek. További pozitívum, hogy az arab mau nagyon csendes, és nem bocsát ki erős hangokat. Nem fél az emberek, és a vendégekkel nagy kíváncsisággal találkozik.

Forrás

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment