Birman macska – Birman cat

Test:

Közepes méretű, erős csontozatú és jól fejlett izomzatú. A test közepesen súlyos és kicsit nyúlánk. A lábak rövidek, az enyhén kerek mancsok szélesek. A farok közepes hosszúságú, elegáns és “zászlós”.

Fej:
Kerek körvonalú tompa háromszög. A pofacsontok magasan helyezkednek, a pofa gömbölyded, a homlok enyhén domború. A profil gyengéden ívelt, közepesen hosszú, római orr, jól fejlett áll.
Fülek:
Közepes méretűek, körülbelül olyan magasak, mint amilyen széles alapúak, végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek, egymástól közepes távolságban.
Szemek:
Mélykékek, nem teljesen kerekek, de csak enyhén oválisak, egymástól közepes távolságban helyezkednek el.
Szőrzet:
Hosszú, vagy közepesen hosszú, selymes, az aljszőrzet nagyon kevés. Az arcszőrzet rövid, egyre hosszabb a pofán és tökéletes mellényben teljesedik ki. A háton és a lágyékon a szőr nagyon hosszú.
Színváltozatok:
A fahéj és az őzbarna kivételével az összes sziámi színváltozat elfogadott. Küllemének különlegességei a fehér “kesztyűk” és “sarkantyúk”. A kesztyűk a négy mancs fehér mintázatát jelentik. Az egyforma, szimmetrikus kesztyűk mindegyiken elengedhetetlenül fontosak. Egyrészt a mellső lábak, másrészt a hátsó lábak kesztyűi (cipőcskéi) egymáshoz passzolóan szimmetrikusak, de még jobb, ha mind a négy láb kesztyűje összeillik, szimmetrikus egymással. A kesztyűk színe tiszta fehér, és a harmadik ízületnél, vagy annál az ízületnél végződnek, mely még nem része a lábszárnak, a hátsó lábaknál hosszabb kesztyű engedélyezett. A sarkantyúk a hátsó lábak talpának fehér mintázatát jelentik, melyek V-alakban elkeskenyednek. A két sarkantyú szimmetriája kívánatos. Ideális, ha a sarkantyúk a lábszárcsont közepéig nyúlnak.

Természete:

Intelligens, bohókás természete miatt roppant kedvelt fajta. Igényli és elvárja a szeretetet és a foglalkozást.
Valahol félúton a perzsa és a sziámi között, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem passzív de nem is túláradó. Más macskákkal és kutyákkal barátságosan viselkedik. Életerős cica, játszik, rohangál egész nap. Annyira élvezi a “közönséget”, mint egy vásári komédiás. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű. A játékos birman kitűnő társa kisgyerekeknek, de szeretik a csendet és a nyugalmat. Kedvesek és szeretetre méltóak -különösen a kandúrok- de a kissé erős birtokosi hajlammal megáldott birman nem tűri, ha nem foglalkoznak vele és a magányt sem kedveli. Hangjuk halk. A kertben szívósságukról és kitűnő vadászképességekről tesznek tanúbizonyságot. A perzsákéval ellentétben bundájuk nem igényel sok gondozást nem filcesedik nem csomósodik ezért csak ritkán kell kifésülni és átkefélni a szőrzetet.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment