Burmilla macska – Burmilla cat

Ez a fajta az Egyesült Királyságban jött létre 1981-ben egy csincsilla perzsa kandúr és egy lila burma macska pároztatásakor ezüstszínű, burma macska jellegű kölykök születtek. Ez a szelektív tenyésztési módszer kényes folyamat, így a fajta rendkívül ritka. Neve a “burma macska” és a “csincsilla” összegyúrásából ered.

Test:
Mérsékelten tömzsi. Mellkasa széles, gömbölyű. A vállak és a far ugyanolyan szélesek, a far kicsit magasabban helyezkedik el. Igen masszív csontozat és erőteljes izomzat jellemzi. Nyaka rövid, jól fejlett. Lábak: A hátsó lábak kissé hosszabbak, mint a mellsők. Jó csontozatúak, erőteljesen izmoltak. Mancsok közepes méretűek, kerekdedek, oválisak. Farka Félhosszú-hosszú, közepesen vastag, lekerekedő vége felé elkeskenyedik.
Fej:
Közepes méretű, gömbölyű. Széles arca rövid, tompa háromszöggé keskenyedik. Pofája telt, gömbölyű. Ivarérett kandúroknál a pofa kifejezett. Az arcorri tájék széles, rövid, jól fejlett. Enyhe stop. Álla jól fejlett. Szőrzete a szemöldök fölött ritkás.
Fülek:
Közepes méretű, alapjánál széles, vége lekerekített. Egymástól távol állnak, enyhén előredőlnek, felfelé tartja őket. Rövid, kevés szőr borítja.
Szemek:
Nagyok, egymástól távol állnak, félhold alakúak. A szőrzet színének megfelelő színnel szegélyezettek. A zöld minden árnyalata megengedett, bár a ragyogó zöld a kívánatos. Két éves korig elfogadott, ha nyomokban sárga a szem. A borostyán megengedett a vörös, a krém és a teknőctarka színváltozatnál.
Szőrzet:
Rövid (hosszabb, mint a burma macska szőre), finom, kifejezetten fényes és selymes, az aljszőrzet épp csak elemeli a testtől.
Szín:
Árnyalt (csak a szőrszálak hegye színezett), az ezüstfehér aljszőrzet is átsejlik. Ezüst vagy arany alapszínen barna, kék, csokoládébarna, lila, vörös, krém stb. árnyaltság jelentkezik. A hát, a maszk és a farok sötétebb, mint a has.
A spriccelt és az árnyalt jelleg nem állandó a macska élete folyamán. Ahogy a macska öregszik, úgy sötétedik a színe. A kismacskák világos színnel születnek. A macska alapszíne a cirmos, és minden macska ugyanúgy nézne ki, ha nem jönne létre mutáció. Még az egyszínűek is valójában cirmosak, de jegyeik rejtve vannak a fajta genetikai adottságai miatt.

Természet:
Kevésbé lármás, mint a burma macska, de sokkal jobban kedveli a társaságot, mint a perzsák. Igényli az odafigyelést, de ezt nem követeli hangos nyávogással, rendkívül kiegyensúlyozott személyiség.

A szöveg forrása: wikipédia és

Kölykök:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment