Burma macska – Burmese cat

A Yutthayából, Thaiföld egykori fővárosából származó kéziratok már a XV.-XVII. században is említenek macskákat, amelyek igen hasonlóak lehettek a mai burma macskához. A XVI. században a burma macskához hasonlóan hasonló barna macskák laktak a mianmari buddhista szentélyekben, amelyeket “Rádzsá”-nak hívtak.
A fajtastandard megkülönböztet amerikai (tömzsi, zömök, gömbölyű fej) és brit (hosszabb test, enyhén ék alakú fej) változatot.

Test:
Közepes méretű, közepesen tömzsi és gömbölyű. Mellkasa széles, tágas. A törzs jól izmolt, csontozata finom. Karcsú, kevésbé tömzsi, de izmos és méretéhez képest meglepően nehéz. Nyaka rövid, jól fejlett. Lábak hossza a testhez képest arányos. Mancsai közepesek, kerekdedek, kicsik és oválisak. Farka közepesen hosszú, egyenes, töve vastag, lekerekedett vége felé elkeskenyedő.
Fej:
Amerikai változat: gömbölyű, széles, lapos csíkok nincsenek. A koponya, a homlok és a pofa gömbölyű. Az arcorri rész rövid, gömbölyű. Stop van. Álla erős, kifejezett, állkapcsai erősek.
Brit változat: rövid, tompa háromszög-alakú, enyhén gömbölyű koponyával. Kiemelkedő pofacsontok, kifejezett stop. Az állkapcsok az ízületnél szélesek.
Fül:
Közepes méretű, egymástól távol álló. Alapja széles, vége lekerekedő. Rövid, ritka szőrrel borított.
Szem:
Nagy, széles, egymástól távol ülnek. Felső ívük ferde, alsó ívük kerek. A legsötétebb, legélénkebb színek a kívánatosak, az arany a legkedveltebb szín.
Szőrzet:
Nagyon rövid, finom, selymes és fényes, testhez simuló. Ragyogó, szaténszerű. Az aljszőrzet majdnem teljesen hiányzik.
Szín:
A maszk, a mancsok, a farok a lehető legsötétebb árnyalatú, kissé világosabb a háton, az alsó részeken még világosabb. Fehér foltok vagy cirmos mintázat nem lehet. A végleges szőrszín két és félhónapos korra alakul ki, ugyanekkora alakul ki szürkéskék szemszínből a végleges sárga.
Négy alapváltozat létezik:

  • Sable (az Egyesült Államokban barna): sötétbarna
  • Kék: ezüstös kék
  • Csokoládébarna (pezsgőszínű): tejcsokoládé-színű
  • Lila (platina): ezüstös szürke, halvány levendula rózsaszínű.

Az újabb változatok csak Európában elfogadottak: vörös, krém és teknőctarka. Amerikában ezeket a színváltozatokat maláj macskáknak tekintik.

Kondíció: tökéletes fizikai állapot, kitűnő izomtónus. Nyoma sincs elhízásnak, gyengeségnek vagy apátiának.

Természet
Kifejezetten extrovertált, energetikus, túláradó macska, erős személyiséggel, aki semmitől sem fél. Beszédes, hangja erős, de nem annyira rekedtes, mint a sziáminak. A burma macska domináns más macskákkal szemben. Társaságkedvelő, utál egyedül lenni. Egy kedves burma macska a gyerekekkel bármeddig eljátszik. Gazdájához annyira ragaszkodik, hogy “kutya-macskának” is hívják. Lelkes vadász, imád a kertben csatangolni, de a lakáshoz is jól alkalmazkodik. A kölyökkori vadság az életkor előrehaladtával megkopik. A nőstények korán ivarérettek (9 hónapos kor körül) és valamivel több kölyköt szülnek, mint egy átlagos macska. Gondozása egyszerű, elég hetente egyszer kikefélni a szőrét.

A szöveg forrása

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment