Brit márvány macska – British marbled cat

Nagyon szép és kecses állat, amely lenyűgöz a szokatlan színével. Bárki, aki időnként tévét néz, láthatta a “Whiskas” macskaeledel megkapó reklámfilmjét. És a reklámban mindig egy nagyon aranyos cica vagy egy felnőtt macska van. Még ha a tv-reklámot nem is látta, legalább egy csomag macskaeledelen, vagy óriásplakátokon láthatta a macska szép kerek pofiját. Az emberek ezeket a macskákat “Whiskas színűnek” nevezik . De az a tény, hogy ez a szín nem más, mint a brit márvány.

Test:
Tömzsi, keménykötésű. Mellkasa, válla, fara széles. Izmos. Rövid, vastag, izmos nyak. Lábai rövidek, erősek. Csontozatuk erős, jól izmoltak. A mancs kerekded. A test 2/3-ának megfelelő hosszúságú, töve vastag, lekerekített vége felé elkeskenyedik.
Fej:
Gömbölyű, széles, masszív. Pofája telt, az arccori rész kifejezett. Orra rövid, széles, egyenes, stop nélkül, enyhe áthajlással megy át a homlokba. Határozott álla az orral egy vonalban van.
Fül:
Közepes méretű, aljánál széles, vége lekerekedő. Közepesen távol állnak egymástól.
Szem:
Nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek. A fajtasandard lehetővé teszi, hogy nem csak a réz és a világosbarna árnyalatú lehet az írisz, hanem zöld is. Nem kizáró a mogyoróbarna szemszín sem.
Szőrzet:
Rövid, tömött, “testes”. Plüss-szerű tapintat, amely a természetes védettség érzetét kelti. Az aljszőrzet sűrű.
Szín:
Fekete-ezüst márvány. A színek kontrasztja, árnyalatok összevonása nem lehetséges. Emellett azonban az állat szőrzetében lehet egy csipetnyi csokoládé: csokoládé, márvány fehér csokoládé, csokoládé ezüst márvány.
Van még néhány faj, mint a kék márvány, ezüst kék márvány és fekete márvány. Nagyon ritka színek – lila márvány, lila ezüst márvány.
A márvány macska színének meg kell felelnie a fajtastandard előírásainak, ellenkező esetben az állatot egyszerűen nem engedik versenyezni.
Minden márvány britnek a homlokán jól láthatónak kell lennie az “M” betű formájának. Általában ennek a védjegynek jelen kell lennie minden cirmos színű brit macskán.

A következő dolog, amit meg kell figyelni, a szőrzet mintájának szimmetriája. Ellenőrizzük a lapocka vonalát. A rajta jól látható kép nagyon hasonlít egy pillangóra. Ebből indul három csík az állat gerince mentén. Az oldalán ugyanígy kell lennie három, vastag vonalú körnek. A mellkasát díszítő nyaklánc egy vagy több csíkból áll, de a lábain és a farkán zárt gyűrű mintázatnak kell lennie.

Természet:
Okos, arisztokratikus, bizalmatlan az idegenekkel. Független, önellátó, az emberi társadalomban kevésbé van szüksége másokra.
Tisztában kell lenni azzal, hogy a brit márvány macska szelíd természetű, nem szeret utazni, és járni a nyílt területeken. A legjobb hely ezeknek állatok a lakásban való tartózkodás. Ha családi házban él, akkor se aggódjon, hogy a macska elveszett. Az otthonától messzire ez a bolyhos kisállat nem megy. És hála a macska színezetének, nagyon könnyen meg fogja találni, mivel pontosan ez az, ami vonzza mások figyelmét.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment