Ciprusi Szent Heléna macska – Cyprus St. Helene cat

Van egy ódon kolostor Ciprus szigetén, ami lassan kétezer éve kötődik a macskákhoz. A legendák szerint először itt tette mancsát európai földre háziasított macska; az egerészeknek ma is különleges szerepet tulajdonítanak a helyiek
Ciprust sokan hívják a macskák szigetének és nem is minden alap nélkül. Innen származik a legrégebbi macskás lelet is, amit 2004-ben tártak fel. A régészek egy sírhelyre bukkantak, amiben egy nyolc hónapos macska csontjait is ott találták az ember maradványai mellett. A 9500 éves temetkezési hely a legkorábbi lelet, ami a háziasított macskákhoz fűződik.
Ha macskákról és Ciprusról van szó, legtöbben a Szent Miklós kolostorra asszociálnak, aminek különleges kapcsolata van a cicákkal. I.e. 325 körül építették, akkoriban pedig szörnyű idők jártak a környéken élőkre. A legendák úgy tartják, a vidék hemzsegett a mérges kígyóktól, ami alaposan megkeserítette a helyiek életét. Ennek az áldatlan állapotnak vetett véget Nagy Konstantin császár édesanyja, Heléna, aki 1000 macskát hozatott hajókon Egyiptomból és Palesztinából.
A macskák tették is a dolgukat, hamarosan teljesen visszaszorították a kígyókat, az emberek nem kis megelégedésére. A környékbeli települések anyagilag támogatták a kolostor lakóit, mindössze azt szabták feltételként, hogy mindig éljen ott legalább száz macska és legyen, aki gondoskodik róluk.

Ciprus most nemzetközileg el akar ismertetni két bennszülött fajtát, a karcsú Afroditét és a kissé tömzsi Szent Helénát. Afrodité magasabb, kecsesebb, és megjelenésének különös eleganciát kölcsönöznek hegyes végű fülei. A Szent Heléna fajta képviselői zömök testalkatúak, szélesebb a pofájuk, a koponyájuk, viszont rövidebb az orruk. Mindkét fajtát hosszú és félhosszú bundával egyaránt tenyésztik.
Az Aphrodité macskák nagyobbak, mint a szent Helénák: erős, kicsit magasabb hátsó lábakkal és selymes bundával rendelkező macskákról van szó. A szent Heléna méretben kisebb ugyan, kisebb pofája van, de nagyobbak a szemei.
A macskák nem véletlenül kapták az Afrodité és a Szent Heléna nevet. A görög mitológia szerint a szerelem istennője, Afrodité Ciprus partjainak közelében emelkedett ki a tengerből, Nagy Konstantin császár édesanyja, Heléna pedig 1000 macskát hozatott hajókon Egyiptomból és Palesztinából, hogy megszabadítsa Ciprust a kígyóktól.

Test:
Erős és nagy testű, hosszú nyakú és hátú, erős csontozatú macskák. Farkuk közepes hosszúságú vagy hosszú. Végtagok erősek, hátsók hosszabbak, mint az elsők. Mancs nagy és kerek.
Fej:
Fejük egy alakú, hosszú; a tövénél széles pofa közepes hosszúságú, erős az áll és a fogak.
Fül:
Fülük közepes és nagy, széles a tövénél, és enyhén lekerekített a csúcsánál. Egyik fül gyakran hosszabb, mint a másik.
Szem:
Kifejező, ovális, nagy, egymástól távol áll, enyhén ferde az orrhoz. Bármilyen szín megengedett.
Szőrzet:
Rövidszőrű: A rövid szőrű macskák bundája kiálló, merev tapintású.
Félhosszú szőrű: selymes tapintású és jó aljszőrzet télen, gallér és nadrág jól látszanak.
Szín:
Bármilyen szín megengedett.

Természet:
Meglepően nyugodt temperamentumúak, ezért tartják őket tökéletes háziállatnak. Nagyon kedvesek, barátságosak, végtelenül hálásak.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment