Ciprusi Afrodité macska – Cyprus Aphrodite cat

Van egy ódon kolostor Ciprus szigetén, ami lassan kétezer éve kötődik a macskákhoz. A legendák szerint először itt tette mancsát európai földre háziasított macska; az egerészeknek ma is különleges szerepet tulajdonítanak a helyiek.
Ciprust sokan hívják a macskák szigetének és nem is minden alap nélkül. Innen származik a legrégebbi macskás lelet is, amit 2004-ben tártak fel. A régészek egy sírhelyre bukkantak, amiben egy nyolc hónapos macska csontjait is ott találták az ember maradványai mellett. A 9500 éves temetkezési hely a legkorábbi lelet, ami a háziasított macskákhoz fűződik.
Ha macskákról és Ciprusról van szó, legtöbben a Szent Miklós kolostorra asszociálnak, aminek különleges kapcsolata van a cicákkal. I.e. 325 körül építették, akkoriban pedig szörnyű idők jártak a környéken élőkre. A legendák úgy tartják, a vidék hemzsegett a mérges kígyóktól, ami alaposan megkeserítette a helyiek életét. Ennek az áldatlan állapotnak vetett véget Nagy Konstantin császár édesanyja, Heléna, aki 1000 macskát hozatott hajókon Egyiptomból és Palesztinából.
A macskák tették is a dolgukat, hamarosan teljesen visszaszorították a kígyókat, az emberek nem kis megelégedésére. A környékbeli települések anyagilag támogatták a kolostor lakóit, mindössze azt szabták feltételként, hogy mindig éljen ott legalább száz macska és legyen, aki gondoskodik róluk.

Ciprus most nemzetközileg el akar ismertetni két bennszülött fajtát, a karcsú Afroditét és a kissé tömzsi Szent Helénát. Afrodité magasabb, kecsesebb, és megjelenésének különös eleganciát kölcsönöznek hegyes végű fülei. A Szent Heléna fajta képviselői zömök testalkatúak, szélesebb a pofájuk, a koponyájuk, viszont rövidebb az orruk. Mindkét fajtát hosszú és félhosszú bundával egyaránt tenyésztik.
Az Aphrodité macskák nagyobbak, mint a szent Helénák: erős, kicsit magasabb hátsó lábakkal és selymes bundával rendelkező macskákról van szó. A szent Heléna méretben kisebb ugyan, kisebb pofája van, de nagyobbak a szemei.
A macskák nem véletlenül kapták az Afrodité és a Szent Heléna nevet. A görög mitológia szerint a szerelem istennője, Afrodité Ciprus partjainak közelében emelkedett ki a tengerből, Nagy Konstantin császár édesanyja, Heléna pedig 1000 macskát hozatott hajókon Egyiptomból és Palesztinából, hogy megszabadítsa Ciprust a kígyóktól.

Úgy tartják, hogy az Afrodité macskák története Ciprus hegyvidéki területein kezdődött. A hatalmas méretük lehetővé teszi számukra, hogy nagy zsákmányra vadásszanak.
A hosszú hátsó lábai idomultak a hegyvidéki terepen való járáshoz. Ezekkel a lábakkal könnyen mozog a meredek lejtőkön. Mivel a körülmények a hegyekben nehezek, ezért a természet buja szőrzettel ruházta fel őket.

Test:
Nagy és erős, elegáns, izmos, ezek a macskák nem tekinthető aluli. Hosszú hátuk és nyakuk van. Izmos vállak és a csípő. A hátulsó lábak valamivel hosszabbak, mint az elsők. A morfológia rohamosan fejlődik.
Fej:
Elölről hosszú háromszög alakú, arcon egyenes vonal. Hosszú, egyenes orr Erős az álla, és a fogai. Homlok enyhén lekerekített fronttal.
Fül:
Széles alapú, mérete nagyobb, mint az átlag.
Szem:
Olajbogyó alakú, inkább kerek, mint ovális. Lehet halványkék vagy halványsárga, és sötét kék vagy zöld. A fő jellemzője, hogy a színnek egységesnek kell lennie.
Szőrzet:
Puha, mint a pamut, félhosszú dupla bunda télen, nyáron sokkal rövidebb és aljszőrzet nélkül. A szőrzet nagyon puha tapintású.
Szín:
Minden szín, kivéve a csokoládé, lila, olíva. Egyszínű legyen fehér nélkül.

Természet:
Az Afrodité macskák meglepően nyugodt temperamentumúak, ezért tartják őket tökéletes háziállatnak. Nagyon kedvesek, barátságosak, végtelenül hálásak.

Képek kölykökről:
Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment