Ceylon (Srí Lanka-i) macska – Ceylon cat

Dr. Paolo Pellegatta olasz macskaszakértő 1984-ben Sri Lankáról hozta magával a korábban ismeretlen fajtát, amely egy csapásra meghódította a macskavilágot. A ceylon tipikus aguti macskafajta, számos csíkkal a bundáján, valamint cirmos mintázattal a fején, a nyakán és a farokrészen. Egzotikus macskának számított, akit a hazájában évszázadokon át házimacskaként tartottak. A legenda szerint a macska fejének felső részén lévő csíkok egy kobra fejére emlékeztetnek, és ezért a ceylon jó ómen, hiszen a kobra Buddha szent állata.

Testfelépítés:
Kicsitől a közepes méretűig, válla és csípője széles, bordázata jól fejlett. Lábai közepes hosszúságúak, karcsúak, a mancsok kerekek. A farok rövid és széles, vége lekerekített.
Fejforma:
Kerek, rövid és széles; az arccsontok hangsúlyozottak, a homlok enyhén lapos, a profil enyhén ívelt, az áll és az alsó állkapocs erős.
Fülek:
Nagyok, széles alapúak, keskenyen és magasan tűzöttek, végük enyhén lekerekített.
Szemek:
Nagyok, egymástól távol helyezkednek el, a szem felső széle mandulavágású, az alsó kerek, színe ragyogó sárga vagy zöld.
Szőrzet:
Nagyon rövid, finom és fényes, testhez simuló, az aljszőrzet minimális. A háta és az oldalai csíkozástól vagy pettyektől mentesen gyűrűzött. Határozott csíkok jelentkeznek a nyakon, a lábakon és a farkon, a csíkok lehetnek “töröttek” a nyakon. A hason két sorban pettyek sorakoznak. A farok vége egyenletesen színezett a gyűrűzöttség színével. Egy világos M-alakú mintázat van a homlokon (a szent kobra jel).
Színváltozatok:
Az alapszín az összes színváltozatnál egyenletes, a homokszíntől az aranyig változik, a gyűrűzöttség színétől függően. A gyűrűzöttség lehet fekete, kék, vörös, krém, teknőc és kék-teknőc.
Elismert színek: az úgynevezett “Manila” (Keating fekete, szürke háttér), sárga-barna vagy barack, kék, fahéj, fakó, vörös, krém, teknőc.
Hangsúlyos tigris csíkok a lábakon, foltok a hason és egységes egyszínű az egész test.

Természet:
Mindig aktív és társaságkedvelő, barátságos és művelt macska, azonban nem tűri az igazságtalanságot. Nagyon hű a tulajdonoshoz, türelmes és gyengéd a gyerekekkel. Nem szeret egyedül lenni, így a legjobb megoldás (annak érdekében, hogy a cica ne legyen szomorú és szórakozhasson) vásárolni egy további példányt a fajtából. Meglehetősen békés állat, jól kijön más háziállatokkal. Azonban ha bántalmazzák, bosszút áll, és a bántalmazót nem felejti el. A legtöbb esetben nagyon kedves és szelíd állat. Jól viszonyul az idegenekhez is a házban, nyitott az új kapcsolatokra és kommunikációra.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment