Devon Rex macska – Devon Rex cat

Mókás kis teremtmény gyapjas szőrrel és denevérfülekkel.
1960-ban Beryl Cox talált egy göndör szőrű kandúrt egy devoni (Egyesült Királyság) bányában lakó, elvadult macska almában. Egy trikolor nősténnyel való pároztatásából született egy újabb göndör szőrű kandúr, akit a hölgy Kirlee-nek nevezte el. Kirlee-t ezután cornish rexekkel pároztatták. Ekkor kiderült, hogy a két fajta (a devon rex és a cornish rex) göndör szőrzetét eltérő, és recesszív gének okozzák, miután a kölykök mind egyenes szőrrel születtek. A mutáns devon rex gén rögzítése érdekében Kirlee-t beltenyésztésbe vonták. Sajnálatos módon ez egyes vonalakban a spaszticitás néven ismert, fatális öröklődő betegséget hozta elő. A fajta gondos felügyelete mellett, az amerikai és a francia tenyésztők együttműködése révén csak a megvizsgált predigréjű, egészséges utódokat tenyésztik tovább.

Test:
Közepes méretű és hosszúságú. A mellkasa széles, az izmok határozottak, erősek. Nyaka közepesen hosszú, vékony, enyhén ívelt. Lábai hosszúak, vékonyak, a hátsó lábak jól észrevehetően hosszabbak a mellsőknél. Csontozatuk finom, közepesen erős. Jól izmolt macskák. Mancsai kicsik, oválisak. Farka hosszú, vékony, elkeskenyedő, rövid szőrrel dúsan borított.
Fej:
Viszonylag kicsi, ék alakú, rövid, szögletes. Koponyája lapos, homloka boltozatos. Pofája telt, a pofacsontok kiemelkedők. Az arcorri rész és az orr rövid. Kifejezett stop. Álla hatalmas, a bajusztő kiemelkedik. Bajusza és közepesen hosszú szempillája göndör, elég durva szálú.
Fül:
Nagyon nagy, alapjánál széles, kúp alakú, vége lekerekedik. Nagyon alacsonyan tűzött, kívül finom szőr borítja. Belül ritkás a szőrzet, a fülek csúcsán hiúz-bojt található.
Szem:
Nagyok, oválisak, egymástól távol ülnek, a fül külső széle ferdén állnak. A szőrzet színével harmonizáló szemszín legyen ragyogó, tiszta, egyöntetű.
Szőrzet:

Rövid, finom, göndör-hullámos szőrzet, a fedőszőrök hiányozhatnak. A bunda nem annyira rendezett, mint a cornish rexé, inkább birkára vagy pudlira hasonlít. Előfordul olyan devon rex, amelyiknek csak a hasán van aljszőrzet. A cornish rexhez hasonlóan rendkívül lassan nő a szőre.
Szín:
Minden szín és mintázat megengedett, akár a fehérrel is.

Természet:
A devon rex élénk, játékos, akrobatikus képességekkel megáldott macska, bár a cornish rexnél kicsit kevésbé aktív. Derűs, önálló személyiség, más macskákkal és kutyákkal is barátságos. Utálnak egyedül maradni. Kedvesek és érzékenyek, a devon rex kitűnő társ, hangja kellemes, halk. Lakásban kell tartani őket, a hideget rosszul tűrik. A kölykök gyorsan fejlődnek, a felnőttekre jellemző szőrzet hathónapos korra alakul ki. Elég hetente átfésülni a szőrét, alig vedlenek. Rendszeresen kell viszont fürdetni őket, mivel izzadnak és a fülükben is rengeteg zsír termelődik. Tenyésztésbe vétel előtt a törzskönyvet mindig gondosan át kell vizsgálni, a spaszticitás kialakulásának megelőzése érdekében.

A szöveg forrása

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment