Cymric (hosszúszőrű manx) (walesi) macska – Cymric cat

Amerikai fajta; voltaképpen félhosszú szőrű Man-szigeti macska. Spontán mutáció révén alakult ki, nem pedig ahogy gyakran írják, a Man-szigeti és a perzsa cicák kereszteződéséből. Lényegében úgy történt a dolog, hogy az 1960-as években az amerikai macska tenyésztők a Man-szigeti macskák között olykor-olykor hosszabb szőrzetű, farkatlan kiscicákat találtak. Gondos, tervszerű tenyésztésbe vonták ezeket a példányokat; és a kialakított új fajtát cymricnek nevezték el. Az első ilyen „igazi cymricek” egyébként Kanadában jelentek meg.
A Cymric külleme az amerikai rövid szőrű manx macskáétól lényegében csupán félhosszú, puha szőrzetével tér el. Feje gömbölyű, szokatlanul hosszú hátulsó végtagjai miatt mozgása ugráló, az üregi nyúléra emlékeztet. Bundájának rendben tartása nem jelent túl nagy gondot, mivel – ellentétben a perzsa cicákéval – csak ritkán gubancolódik.

[Forrás: Szinák János – Veress István: Macskakalauz]

Test:
Kompakt, zömök. Mellkasa széles, háta rövid, fara gömbölyű. Csontozata erőteljes, határozottan izmolt. Nyaka rövid és vastag. A hátsó lábak sokkal hosszabbak a mellsőknél, erőteljes csontozatúak, izmosak. Közepesen nagy mancsai kerekdedek. Farka rövid vagy hiányzik.
Fej:
Közepes méretű, gömbölyű, kicsivel hosszabb, mint amilyen széles. Enyhén gömbölyű homlok, kiugró pofacsontok, a pofák erőteljesek. Orra közepesen hosszú, az arcorri rész kicsivel hosszabb, mint amilyen széles. A bajusztő kiemelkedő, álla erős.
Fül:
Alapjánál széles, vége lekerekedő. Egymástól távol állnak, fülpamacsok borítják belső felületét.
Szem:
Nagyok és kerekek, színűk a szőrzet színével harmonizál.
Szőrzet:
Félhosszú, a test alsó részein hosszabb. Nagyon selymes tapintatú. Bundája kettős (dús aljszőrzettel). A jól fejlett gallér és bricsesz teszik teljessé az összbenyomást.
Szín:
Fehér, fekete, kék vörös, krémszínű, csincsilla, árnyalt ezüstszínű, fekete és kék füstszínű cirmos (klasszikus és makréla, ezüstszínű, barna, kék és krém alapszínekben), cirmos, foltokkal (barna, kék és ezüstös alapszínekben), teknőctarka, kalikó, halvány kalikó, kék-krémszínű, bikolor.
 
Természet:
Játékos, aktív, szívós jószág. Kifejezetten társaságkedvelő, elfogadja az idegeneket is és jól kijön más macskákkal. A gyerekekkel is kedvesen bánik. Gondozása egyszerű, hetente egyszer elég átfésülni a bundáját.

A szöveg forrása

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment