Cornish Rex macska – Cornish Rex cat

Göndör szőrű, játékos, társaságkedvelő akrobata.
Az első cornish rex egy Kallibunker nevű kandúr volt, aki egy Serena nevű trikolor házimacska kölykeként született 1950-ben az Ennismore család Bodmin melletti tanyáján Cornwall-ban (innen kapta a nevét is a fajta). Göndör szőrzete a rex nyulak bundájához hasonlított, amelyek 1919-ben jelentek meg egy francia tanyán. A recesszív mutáció megőrzése érdekében egy tenyészeti program keretén belül beltenyésztést, illetve sziámikkal, brit rövidszőrűekkel és burma macskákkal való keresztezést folytattak. A cornish rexet 967-ben ismerték el hivatalosan az Egyesült Királyságban. 1960-ban E. Letard professzor vitt Franciaországba egy német tenyészpárt, de csak a zöld szemű kandúr, Marco élte túl az utazást. Burma macskával pároztatták, és az így kapott fekete, egyenes szőrű kölykök fényesen bizonyították a rex bundáért felelős gén recesszív jellegét. Letard beltenyésztést folytatott az így keletkezett utódok között, és végül 1962-ben megszületett Lisko, a francia rex-vonal első kandúrjaként. Az Egyesült Államokban 1957-ben kezdődött meg a tenyésztés, a sziámikkal és keleti típusú macskákkal való keresztezések révén egy könnyebb, ovális fejű macskát alakítottak ki. A brit cornish rex nehezebb, feje inkább háromszögletű, mint hosszúkás. Az Egyesült Királyságban és Európában is nagyra becsült fajta.

Test:
Kicsi vagy közepes, elég hosszú. Mellkasa telt, mély. Háta kifejezetten ívelt. Fara gömbölyű. Csontozata igen finom, az izomzata szálkás, erős. Nyaka közepesen hosszú, karcsú, de izmos. Lábai hosszúak és egyenesek, csontozatuk finom, az izomzat erős. Mancsa kicsi, ovális. Farka hosszú és vékony, göndör szőr borítja.
Fej:
Hosszabb, mint amilyen széles, enyhén ék alakú. Koponyája tojás alakú (u), római orral. A homlok közepétől egyenes vonalban halad az orr, amely egyenes. Kiemelkedő bajusztő. Álla erős. Bajusza, szemöldöke göndör.
Fül:
Fül nagy, széles alapú, magasan tűzött. Vége lekerekített. Dús, finom szőrzet borítja, általában hiányzik a szőr a fülkagyló mindkét oldalán.
Szem:
Közepes vagy nagy méretűek, ovális alakúak, enyhén ferdén metszettek, Színűk a szőrzet színével harmonizál, tiszta, élénk, intenzív szín.
Szőrzet:
Rövid, tömött, hullámos szőrzet, a hullámok egyformák a teljes testfelületen. A farkon és a lábakon kifejezetten göndör. A fedőszőr hiánya miatt a bunda nagyon puha, szaténhoz vagy selyemhez hasonló. A szőre lassan nő.
Szín:
Minden szín megengedett. A sziámi színezetű változat neve si-rex.

Természet:
Ez a játékos, élénk, kifejezetten excentrikus akrobata folyamatosan mozgásban van. A cornish rexnek jó a természete, élvezi más macskák és kutyák társaságát, utál egyedül lenni. Ez a kedves, gyengéd macska szerető társ, bár hangja elég rekedtes. A cornich rex inkább lakásban szeret élni, kifejezetten fázós. A nőstények gyorsan ivarzanak, és igen szaporák. A kölyköknek farkasétvágyuk van, gyorsan bőnek. Hetente elég kikefélni a bundájukat, alig vedlik.

A szöveg forrása

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment