Egzotikus rövidszőrű macska – Exotic shorthair cat

Ezt a fajtát olyan macskarajongók különleges igényeinek kielégítésére tenyésztették ki, akik perzsa típusú, de rövid szőrű cicára vágytak. Ennek érdekében a perzsamacskákat amerikai rövidszőrűekkel és burmákkal pároztatták. Az így született hibrideket 1966-ban az amerikai kiállításokon egzotikus rövidszőrű néven mutatták be. (Mellesleg manapság a keresztezéseket kizárólag az amerikai rövid szőrű macskákra korlátozták.) Az új „találmány” alig néhány esztendő alatt teljesen, meghódította a különleges fajtákat kedvelő amerikaiak, szívét…
Az egzotikus rövidszőrű megjelenése méltó az elnevezéséhez: valóban kivételes küllemű
cica. Erőteljes felépítésű, vaskos, rövid lábú, puha, sűrű és rövid szőrű állat.

[Forrás: Szinák János – Veress István: Macskakalauz]

Test:
Közepes méretű, zömök, alacsony. Mellkasa széles, vállai masszívak. Erőteljes csontozat és izomzat. Nyaka rövid és vastag. A lábak rövidek, egyenesek, erősek. Mancsa nagy, kerekded. a lábujjak között szőrpamacs kívánatos. Farka Rövid, vastag, alacsonyan tartja. Vége lekerekített.
Fej:
Gömbölyű, masszív. Koponyája kifejezetten széles, homloka gömbölyű. Pofája telt, gömbölyű. Az arcorri rész rövid, széles, kerek. Orra rövid, széles, kifejezett stoppal. Az orrnyílások tágasak, nyitottak, a levegő könnyebb áramlása érdekében. Árra erős, állkapcsa széles, erőteljes.
Fül:
Kicsi, vége lekerekített, alapjánál nem túl nyitott. Egymástól távol állnak, belső felületét dús szőr borítja.
Szem:
Nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek. Színűk a szőrzet színével harmonizál, tiszta, mély szín (aranytól a rézszínűig a legtöbb változatba). Az aranyszínűnél és a csincsillánál zöld, a fehérnél és a sziámi színezetűnél kék.
Szőrzet:
Rövid szőrzet, de a többi rövidszőrű macskáénál kicsivel hosszabb. Dús, bolyhos, testtől elálló bunda.
Szín
Minden perzsa szín elfogadott.

Természet:
Az egzotikus rövidszőrű nyugodt macska, kicsivel azért élénkebb, mint a perzsa. Kíváncsi, játékos, kiegyensúlyozott, macskákkal és kutyákkal egyaránt barátságos. Lezser és csendes, alig hallani a hangját, nem szeret egyedül maradni. Kedves macska, igényli, hogy gazdája törődjön vele. Ez a szívós fajta csak hároméves korára éri el a teljes fejlettséget és az ivarérés is viszonylag későn következik be. Két egzotikus rövidszőrű keresztezéséből születhetnek hosszú szőrű kiscicák is, ezeket a C.F.A. “egzotikus hosszúszőrű”-ként kezeli, míg Franciaországban a perzsák közé sorolják őket.

Forrás
Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment