Egyiptomi mau macska – Egyptian mau cat

Az egyetlen természetes pöttyös macskafajta, az egyiptomi mau, egy agilis, erős macska, pöttyös, rövid szőrzettel. A pöttyök nemcsak a bundán, de a bőrön is láthatóak. A mau nem rendelkezik vadmacska felmenőkkel. A fajta története azonban lenyűgöző, és egészen az ókori Egyiptom macskakultuszáig nyúlik vissza.
Az egyik legősibb fajtát, az egyiptomi maut tartják az egyiptomi szent macska ősének, akit az ókori egyiptomiak imádtak. A macskakultusz idején a maukat az istenek fizikai megtestesüléseként imádták, és az egyiptomi nők jellegzetes szemfestési módját is a mau macskák ihlették.
A mau kecses és izmos, járása akár egy gepárdé. Az egyiptomi mau a leggyorsabb fajta a házimacskák között, több mint 48 km-es óránkénti sebességet mértek nála.

Test:
Teste fejlett, izmos, csontozata erős. Közepes méretű, enyhén nyúlánk, izmos testű, de karcsú és elegáns. Laza bőr lötyög a hasától a hátsó lábakig. A lábak közepes hosszúságúak, a mancsok kecsesek és enyhén kerekdedek. Hátsó lábai karcsúak, hosszabbak, mint az elsők. A kandúrok általában 5 és 7 kg közötti súlyúak, míg a nőstények súlya 3 és 5 kiló között mozog. A farok közepes hosszúságú, az enyhén hegyes, farokvégig elkeskenyedő.
Fej:
Módosult ék forma, az arc lapos, az orr az orrnyeregtől az orrtükörig egyforma szélességű, közepesen hosszú. A pofa közepes méretű, jól tagolt azaz nem kiugró és nem csapott.
Fül:
A fülek nagyok, égnek meredőek, széles alapúak, egymástól távol helyezkednek el, végük enyhén lekerekített.
Szem:
A nagy, éber szemek mandulavágásúak. A szemek színe egres-zöld. A szem színe a macska fejlődése során lassan alakul ki, végül élénkzöld színű lesz. A szemeket erős fekete kontúr határolja.
Szőrzet:
A szőrzete rövid, dús, fényes, rugalmas és selymes. A test alsó felén a szőr színe világosabb.
Mintázat és színek:
Ennek a fajtának talán legszembetűnőbb jellemzője a véletlenszerű mintázata. Jelentős eltérések lehetnek a pöttyök elhelyezkedése és alakja között, melyek lehetnek kicsik vagy nagyok, szabálytalanok vagy szabályosak. A foltok élénkek és jól megkülönböztethetőek, szembetűnő a kontraszt az alapszín és a pöttyök között. Az arc cirmos csíkozású. A jellegzetes “M” betűt a homlokon gyakran szkarabeusz-jelként írják le, hivatkozásként az egyiptomiak által viselt legnépszerűbb amulettre. A farok és a lábak szintén csíkosak, a farok sötét csúcsban végződik. A mancsok és a talppárnák feketék, az orrtükröt, az ajkakat és a szemeket erős fekete kontúr határolja.

A szőrzet közepesen rövid, fényes. Három szín az általánosan elfogadott:

  • ezüst-pöttyös: halvány ezüst alapszín fekete foltokkal
  • bronz-pöttyös: meleg bronz alapszín sárgásbarna árnyékolással, az oldalán sötétbarna-fekete foltokkal
  • fekete-füstös: halvány ezüst alapszín, minden szőrszál végén fekete pöttyökkel

Kékes-ezüst, kék füstös, kék pöttyös és szolid kék is előfordulhat alkalmanként, de ilyen bundájú mauk nem indulhatnak bajnokságokon.

Személyiség:
A fajta egyedei élénkek és aktívak; az egyiptomi mau nemcsak fiatalon, de felnőttkorban is nagyon szeret játszani és szaladgálni. Ha elég lehetősége nyúlik, hogy a lakásban mozoghasson és mászhasson, akkor nagyon boldog életet élhet. Az egyiptomi mau nemcsak játékos, de rengeteg figyelmet igényel, és nem szeret hosszú ideig egyedül lenni. Szereti, ha simogatják, babusgatják, és nagyon sok szeretetet képes adni. Viszont nem barátkoznak akárkivel; ha valakit nem ismernek, óvatosak, ki kell várnunk, hogy megsimogathassuk őket. Az egyiptomi hangja lágy és dallamos, összességében nagyon társaságkedvelők, és nemcsak más macskákkal, de kutyákkal és gyerekekkel is jól kijönnek.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment