Havanna macska – Havana cat

Már a XIX. század elején leírtak Angilában gesztenyebarna nőstény macskát, akit Granny Grump-nak hívtak, majd jóval később, 1880 körül nagy sikerrel mutattak be hasonló színű példányokat kiállításon is. Miután ezek a macskák fél évszázadra feledésbe merültek, 1950-ben von Ulmann bárónő keresztezett csokoládébarna sziámikat fekete európai rövidszőrűekkel, mivel szeretett volna létrehozni egy egyöntetű csokoládébarna, keleti-típusú macskát. Sikereit elirigyelve más tenyésztők is követték példáját.

Bundája lehet gesztenyebarna vagy lila, de a szeme mindig zöld.

Test:
Közepes méretű, közepesen erős csontozatú. Az amerikai típus lábai közepesen hosszúak, a brit típusé hosszúak. Izomzata erőteljes. Nyaka közepesen hosszú vagy vastag. Lába hosszú, karcsú, de nem túl vékony. Mancsa tömött, ovális. Farka közepesen hosszú, nem túl vastag a tövénél, vége felé elkeskenyedik.
Fej:
Hosszabb, mint amilyen széles. Brit változat: keleti típusú, stop és bajusztő befűződése nélkül. Amerikai változat: kissé háromszögletű, a stop és a bajusztő befűződése kifejezett. Kissé gömbölyű koponya. Kifejlett kandúroknál a határozott pofa megengedett. Az arcorri rész hosszú, szögletes. Álla erős, határozott, szögletes.
Fül:
Nagyok, végei lekerekítettek, egymástól távol állnak. A figyelő macska előrefelé tartja őket. Nagyon ritka szőrzet borítja, különösen a belső oldalon.
Szem:
Nagyok, oválisak, az orrhoz közel helyezkednek el. Szín: a zöld minden intenzitású árnyalata. Egyéves korig a szín változhat
Szőrzet:
Rövid, finom, selymes, testhez simul. Az aljszőrzet kifejezetten dús. A lila színváltozatnál a kissé bolyhosabb bunda is megengedett.
Szín:
Csokoládébarna: gesztenyebarna, egyszínű mogyoróbarna. Bajusza és az orrtükör barna, a talppárnák rózsaszínűek. A CFA csak ezt a színt ismeri el.
Lila: barnásszürke rózsaszín árnyalattal.
A TICA mindkét színt elismeri.
A kölykök cirmos szellemrajzolattal születnek, amely egyéves korukra eltűnik.

Természet:
A havanna macska élénk, játékos és aktív macska, de nem agresszív. Idegenekkel szemben tartózkodó, szereti a nyugalmat és a kényelmet. Nyugodt, kedves macska, gazdáját imádja. a sziáminál kevésbé beszédes és hangja is lágyabb. Hetente egyszer elég ápolni a szőrét.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment