Jávai (Mandarin) macska – Javanese cat

Keleti típusú, de félhosszú szőrű, karcsú, izmos macska. Hasonlít a balinézre.
Közel húszféle színváltozatban tenyésztik – legkedveltebbek a hiúz-mintázatú példányok – de még nem véglegesen kialakult fajta. Nevét valószínűleg onnan kapta, hogy Jáva szigetének őslakói , a malájok barna bőrűek, szemük pedig ferde metszésű. Mandarin macskának is nevezik.
Egy másik magyarázat nevének eredetére: Elnevezésének magyarázata az, hogy mivel ez a macskafajta a balinézhez áll közel, egy Bali szigetéhez közeli földrajzi nevet akartak adni neki. Sok helyen még ma is a balinézekhez sorolják be ezeket az itthon ritkaságnak számító macskákat.

Test:
Közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak hosszúak és karcsúak. A mancsok kecsesek és oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.
Fej:
Ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú, és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.
Fül:
A fülek hatalmasak, széles alapúak, hegyesek. A fülek külső vonala az ékalak folytatása. Szemek:
Mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel. A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Szemszín fényes, tiszta, sötétzöld. Fehérszőrűeknél a páratlan szemszín is engedélyezett. Kancsalság kizáráshoz vezet.
Szőrzet:
Közepesen hosszú, fényes és selymes. Nincs aljszőrzet, “zászlós” farok kívánatos. Színváltoztatok:
A következő színekben is elismerik: ébenfa (fekete), kék, havanna (csokoládé), levendula (lila) fahéj, fakó és azok teknőc változatai, vörös, krém, valamint ezek cirmos, ezüst változatban. A színnek egységesnek kell lennie, nem lehetnek foltok, árnyalatok és éles rajzolatok. A bőr, a szemhéjak, az ajkak, az orrpárna és a talppárna színének harmonizálni kell a szőrzet színével.

Természet:
A jávai a balinézhez hasonlóan nagyon jó természetű, intelligens, kedves macska, aki szoros kapcsolatot képes a gazdájával kialakítani. A szomálihoz és a sziámihoz hasonlóan „beszélgetni” is lehet vele. Gazdáját emlékezteti, ha éhes, vagy ha játszani szeretne, illetve kedvesen üdvözli hazaérkeztekor. A sziáminál lágyabb és kellemesebb hangja van a cicának, így nem zavaró a „csacsogása”. Ők is nagy bohócok, akik hamar rájönnek fiókok és csapok nyitjára, sok közülük képes apportírozni is. A jávai gyermekek mellé is ajánlott.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment