Japán csonkafarkú macska – Japanese bobtail cat

Ősi távol-keleti fajta. Nincs rokonságban a farkatlan manx macskákkal.
Arról nevezetes, hogy mint afféle kérincsélő kutya, gyakran emelgeti egyik mellső lábát – így kér, illetve  köszön. Egyszínű barna, foltos vagy teknőctarka, közepes termetű macska.

Test:
Közepes méretű, a hímek teste arányosan nagyobb, mint a nőstényeké. A test hosszú, sovány és elegáns, nem csőszerű, jól izmolt. Az általános egyensúly rendkívül fontos. A lábak összhangban a testtel, hosszúak, karcsúak, és magasak, de nincs kecses, vagy törékeny kinézetük. A hátsó lábak észrevehetően hosszabbak, mint a mellső lábak. A mancsok oválisak.
A farok maximális hossza 5-8 cm, bár kinyújtott állapotban akár 10-13 cm is lehet. A farokcsigolyák nagyok, nem hajlanak, gyakorlatilag összenőttek (kivéve a tövénél). A farok egy vagy több részből áll, ha több része van, megtöretések és bogok vannak rajta. A szőr hosszabb és dúsabb, mint a testén, így pom-pomhoz hasonlít.
Fej:
Feje hosszú, ék alakú, olyan, mint egy finoman lekerekített egyenlő szárú háromszög. A pofacsontok kiemelkedők. Az erőteljes pofa kifejlett kandúroknál megengedett. A bajusztő kiemelkedik. Orra hosszú, határozott, enyhe stoppal a szemnél vagy közvetlenül alatta. az arcorri rész viszonylag széles, nem elhegyesedő, de nem is lapos, a bajusztőnél enyhén megtörik. Kifejezett bajusztő.
Fül:
Nagy, egyenes, egymástól távol ülő, nem tekinthet kifelé. Nyugalmi helyzetben kissé előre dől.
Szem:
Nagyok, oválisak, tágra nyitottak. Profilból látszik, hogy kifejezetten ferde állásúak. Színük a szőrzet színével harmonizál.
Szőrzet:
Puha, selymes, nincs igazi aljszőrzet.
Két változat létezik:
Rövid szőrű,
Félhosszú vagy hosszú szőrű – nyakfodor előfordulhat.
Szín:
Minden szín elfogadott, kivéve a csokoládébarna, a lila és a sziámi színezet. A trikolor és a bikolor a legkedveltebb változat. A Mi-ke változat a legértékesebb (trikolor fekete, vöröses-barna és fehér változat, csak a nőstények viselnek ilyen színt). A mintázat legyen határozott és tiszta, a színek egyenlő arányban forduljanak elő.

Természet:
A japán csonkafarkú élénk, extrovertált, önálló és kíváncsi, erős személyiség, mint általában a keleti típusú macskák. Más macskákkal nem mindig barátságos, a kutyákat általában semmibe veszi. Igen játékos, a gyerekekkel jól kijön. Beszédes macska, halk, éneklő hangon “beszél”. Szeretetreméltó állat, gazdájához erősen ragaszkodik. Kitűnő természetű, kiegyensúlyozott, lakásban és kertben egyaránt tartható. Kitűnő vadászok, megőrülnek a vízért. Gondozása egyszerű, heti egyszeri szőrzetápolás elegendő. Nagyon kevesek vedlenek.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment