Karthauzi macska – Chartreuse cat

Franciaországban, a Karthauzi-kolostorban tenyésztették ki ezt a fajtát, ott, ahol az azonos nevű világhírű italt, a „likőrök királynőjét” is készítik. 
A karthauzi szerzetesek egyes források szerint Dél-Afrikából hozták be ezeknek a rövid szőrű, kék színű cicáknak az őseit. Nagy testű, kékesszürke színű állat. A II. világháború idején Európában a fajta megmaradt példányait kénytelenek voltak angol kék macskákkal keresztezni, de végül egy francia szigetről nagy nehezen sikerült tiszta tenyészetet szerezni, s ezekkel az állatokkal azután megvetették az alapját a mai állománynak. A karthauzi-t leginkább erős és széles pofájáról, sűrű, bársonyos tapintású szőrzetéről és vékony, kölyökszerű, nyivákoló hangjáról lehet felismerni. Nyugodt, csendes cica, csak ritkán hallatja „szavát”.

Forrás: Veress István: Macskák (Búvár zsebkönyvek)

Test:
Robosztus és masszív, különösen a kandúroknál. Vállai szélesek, mellkasa mély, háta egyenes. Erőteljes csontozatú, az izomzat kemény, sűrű. Nyaka rövid, erős, masszív. Egyenes, rövid vagy közepesen hosszú, erős, erőteljesen izmolt lábak. Mancsa kicsi, kerekded, széles. Farka közepes hosszú, tövénél széles, lekerekedett vége felé keskenyedik.
Fej:
Széles, lekerekített, de nem gömbölyű, inkább egy lefelé fordított trapézhoz hasonlít. A koponya nem boltozatos, enyhén legömbölyödő, a fülek közötti része keskeny, lapos. Pofája telt, gömbölyű, alacsonyan helyezkedik el, a kifejlett kandúroké kifejezettebb. Orra széles, nem fordul felfelé. Enyhe stop megengedett, bár nem kívánatos. Az arcorri rész a fejhez képest egyenes, elkeskenyedő, de nem hegyes. A bajusztő nagy, kiemelkedő, ennek köszönheti jellegzetes “mosolyát”. Az állkapcsok erőteljesek, különösen két évesnél idősebb kandúroknál.
Fül:
Kicsi-közepes méretű, magasan tűzött. Alapjánál keskeny, vége lekerekedő, egyenesen felfelé tartja.
Szem:
Nagyok és kerekek, a külső szemzugok enyhén felfelé fordulnak.
Szín: narancssárgától az aranyig. Nem lehetnek benne zöld pettyek, a halvány, tompa szín nem megengedett.
Szőrzet:
Rövid, vastag, kifejezetten tömött (a vidra szőréhez hasonló), fényes, kissé gyapjas. Vízlepergető, a testtől enyhén eláll a vastag aljszőrzetnek köszönhetően.
Szín: a kék bármilyen árnyalata a hamuszínűtől a palakékig, bár az élénk kék a kívánatos. A szín egyöntetű legyen. Az orrtükör palaszürke, a talppárnák barnásszürkék. A bőr kék. A kölykök cirmos mintázattal születnek, ami fél-egyéves korukra eltűnik. A tipikus, szürkéskék kölyök-szemszínből három hónapos kor körül alakul ki a narancssága szemszín.

Természet:
Kiegyensúlyozott, lezser, önálló macska erős személyiséggel. Nem túl beszédes. A karthauzi gazdájával kedves, ragaszkodik hozzá, ugyanakkor tartózkodó, kedveli a magányt és a nyugalmat.

Ez a robosztus, stramm, élénk macska kitűnően alkalmazkodik a hideg éghajlathoz és a kinti élethez, ahol kiélheti vadászösztöneit és a szőrzete is így lesz jó minőségű, gyapjas. Azonban a túlzott napfény hatására a szőrzet barnás árnyalatot kaphat.

A teljes érettséget 2-3 éves korában éri el. Hetente érdemes rövid sörtéjű, lóvakaró-szerű kefével ápolni gyapjas szőrét. Erősen vedlő fajta.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment