Karéliai csonkafarkú macska – Karelian bobtail cat

A Ladoga-tó, amely a Karélia Köztársaságban található, az egyik legnagyobb édesvízi vízelvezető világon. Vize, mely ivásra alkalmas, vízforrásává vált az állati és az emberi életnek, akiknek fogalma sem volt a civilizált világbeli hasznáról. Partvonala mentén, és a Ladoga-tavi szigeteken lakható zóna alakult ki, és a karéliai csonkafarkú őseit az itt élő emberek tenyésztették teljesen természetes módon.

Test:
Közepes méretű, se nem nyúlánk, se nem zömök. A lábak közepes hosszúságúak, izmosak, a hátsó lábak láthatóan hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok kerekek. A farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, legalább 4 cm, de maximum 13 cm hosszú, és a szőrzete pom-pom hatású.
Fej:
Formája egyenlőszárú háromszög, profilja hosszú, és majdnem egyenes. A homlok és az arc lapos. Az orr keskeny, a bajusztő enyhén hangsúlyozott. Az áll keskeny, de erős.
Fül:
Nagyok, egyenesen állnak, magasan tűzöttek, a fej külső vonala az egyenes fül külső élét követi az arccsonton át. Végük enyhén lekerekített.
Szem:
A szemek oválisak, picit ferdék. A szemszín tiszta és harmonizál a bunda színével.
Szőrzet:
Félhosszú szőrű változat: közepes hosszúságú, nagyon dús, az aljszőrzet jól fejlett és lágy, a bunda erősen fénylik.
Rövid szőrű változat: rövid, nagyon dús, az aljszőrzet jól fejlett és lágy, a bunda erősen fénylik.
Színváltozatok:
csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bicolor, tricolor, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

Természet:
Barátságos és készséges, gyorsan megerősíti helyét az új családban. Szívesen vállal magára különféle „háztartási feladatokat”, például, hogy körbejárja a területét az éjszakai alvás után, vagy hogy megvédje a gyerekeket. A fajta különlegessége az a képesség, hogy dacosan megsértődik, s „veszekszik” más állatokkal csak azért, mert szomorú a pofája és kókadt a szeme.
Megérti mások érzelmeit, látva az általános feszültséget a házban, az állat szelíd lesz, sok tulajdonosok tapasztalta, hogy megpróbálja “enyhíteni a helyzetet” azáltal, hogy valami szokatlan dolgot tesz. Teljes körű figyelme minden élőlényre kiterjed. A karéliai csonkafarkú nagyon jól kijön idegenekkel, a család minden tagjával, a gyerekekkel, kutyákkal és más macskákkal.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment