Kánaáni macska – Canaan cat

A fajta kialakításában döntő szerepet játszott az izraeli Doris Pollaczek. Ő alakította ki a fajtát líbiai vadmacska és a házimacskák különböző fajtáinak keresztezésével (bengáli, keleti, abesszín). Doris azt szerette volna, ha az új macskafajtában az utódok megtartották volna a líbiai vadmacska eredeti megjelenését, de a házimacska szelíd természetét örökölték volna. A terv sikeres volt.

Test:
Közepestől a nagy testméretűig; kifejezetten erős, jó izomzatú, mégis bájos macska. Lábai szintén izmosak és hosszúak, a mancsok zártak és oválisak. A farok hosszú, tőben elég erős, elkeskenyedő.
Fej:
Karcsú, viszonylag hosszú nyakon helyezkedik el, alakja széles háromszög, nagy, széles alapú fülek. A fülek közti távolság nem kevesebb, mint az egyik fül szélessége. A fejtető, a fülek között, egyenletes, lapos. Az arccsontok láthatók, pinch nem megengedett. Az enyhén domború homlok szemmel láthatóan stop nélküli, egyenes orrban folytatódik. Az orr enyhén lapos, az áll erős.
Fül:
A fülek nagyok, széles alapúak, hegyesek, végükön a hiúz-bojt, valamint az “ujjlenyomat” is kívánatosak.
Szem:
A szemek nagyok, mandulavágásúak, kicsit ferdék, egymástól távol helyezkednek el. A felnőttek szemszíne mindig zöld; a sárgászöld elfogadható.
Szőrzet:
Rövid, testhez simuló, az aljszőrzet kevés. A szőrminőség kicsit durvább, mint a finom sziámi szőrzet; elég hosszú, hogy a gyűrűzöttség mind az alapszínen, mind a mintázaton megmutatkozzon. A gyűrűzöttség lényeges, de a mintázatnak kivehetőnek kell lenni.
Szín:
Színváltozatok:
Fekete, csokoládé és fahéj mintázat a bézs vagy fahéj alapszínen, gyűrűzöttséggel lágyítva.
Mintázat:
A mintázat lehet pettyes, vagy márványos. Az ezüst semmilyen változatban nem megengedett.

Természet:
Önfejű és független természetű macska, emlékeztet vad őseire. Imádja a természetben tett sétákat, és soha nem idegenkedik a madarakra és egerekre való vadászattól. Hogy a macska ne vesszen el egy dühödt vadászat során, gyakran sétáltassuk pórázon és hámban, amit hamar megszokik. Kölcsönös megértés a gazdával nem azonnal jelentkezik, a kánaáni-nak eltart egy darabig, hogy megszokja. Nem tűri az ellene irányuló agressziót, bosszút forralhat, így nagyon óvatosnak kell lenni ezzel a macskával.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment