Keleti rövidszőrű macska – Oriental shorthair cat

Alakját a sziámitól, színeit más rövid szőrű fajtáktól örökölte. A „keleti” elnevezés voltaképpen megtévesztő, hiszen csupán arról van szó, hogy Angliában az egyszínű macskákat sommásan „külföldi rövid szőrű” cicáknak nevezik, hazai tenyésztőink pedig – nem túl szerencsésen! – ezt a „külföldi” szót helyettesítik a „keleti” jelzővel. Mindenesetre a keleti macska nem tévesztendő össze a keleti cicák fajtacsoportjával, melynek csupán egyik típusa, tagja. A keleti macska mindig egyszínű, de több színváltozata létezik: keleti lila, keleti fehér, keleti kék, keleti ébenfekete stb. Hosszú, nyúlánk, kecses, izmos testű macska. Könnyen szaporodik. Társaságkedvelő, aktív, értelmes, békés állat, olyannyira, hogy még a kutyákkal is könnyen „szót ért”.

Forrás: Veress István: Macskák (Búvár zsebkönyvek)

Agárszerű macska. A keleti rövidszőrű és a sziámi macska is Thaiföldről származik, csak bundájuk és szemük színe más.
Különböző színű sziámi macskák és európai rövidszőrűek keresztezésével alakították ki a csokoládébarna, a fehér (keleti fehér) és a kék keleti rövidszőrű macskákat.
Nem túl gyakori fajta.

Test:
Hosszú, hajlékony. Karcsú, hengeres. A has keskeny. Finom csontozatú, hosszú izmokkal. Nyaka hosszú, karcsú. Lába hosszú, karcsú, a testhez képest arányos. A mellső lábak kissé rövidebbek a hátsóknál. Csontozatuk finom. A mancs kicsi, ovális. Farka hosszú és karcsú, még az alapjánál is vékony, vége felé elkeskenyedő.
Fej:
Hosszú, egy egyenlőszárú háromszögre hasonlít. A profilja egyenes, stop nincs. A koponya profilból nézve kissé konvex. Az arcorri rész karcsú, jól fejlett. Orra hosszú, egyenes, álla közepes méretű.
Fül:
Nagyok, egymástól távol állnak, alapjánál szélesek, hegyesek.
Szem:
Közepes méretűek, mandula alakúak, kifejezetten ferdén metszettek. Legalább egy szemszélességnyi távolságra vannak egymástól. Smaragdzöldek vagy jáde zöldek, kivéve a fehér változatnál, ennek a szeme kék. A sárga és a rézszínű szem a vörös és a krémszínű változatoknál elfogadott. A végeleges szemszín egyéves korra alakul ki.
Szőrzet:
A szőrzet rövid, sűrű, finom, selymes, a testre simul.
Szín:
A változatok négy fő csoportba sorolhatóak:
Egyszínű bunda: egyszínű szőrzet csíkok vagy cirmos mintázat nélkül. Tiszta fehér, ébenfekete, kék, csokoládébarna, lila, fahéj és őzbarna.
Teknőctarka szőrzet és változatai: narancs, fekete és csokoládébarna.
Világosabb tövű szőrszálakból álló szőrzet: füstszínű, a szőrszál tövénél kevés világosabb szín. Ezüstszínű, a szőrszál hegye árnyalt (fedett).
Cirmos mintázat: márványos vagy klasszikus, széles csíkok. Makréla, a gerincoszlopra merőlegesen futó keskeny csíkok. Pettyes, kerek, egyenletesen eloszló pettyek.
A pettyes cirmos keleti rövidszőrűt, amelyet “maus”-nak is hívnak gyakran összetévesztik az egyiptomi macskával (mau). A csíkokat és a pettyeket világosabb és sötétebb gyűrűzöttséget mutató aguti szőrszálak alkotják.

Természet:

A sziámi macskához hasonlóan a keleti rövidszőrű is élénk, extrovertált és elbűvölő. Szereti a társaságot, utál egyedül maradni. Ez a játékos fajta elfogadja a gyerekeket is.

Kedvesek és gyakran túlzottan ragaszkodóak, szinte zsarnokian viselkednek gazdájukkal szemben. A közönyt nem viselik el, beszédesek, hangjuk erős. Igazi vadász természet. A nőstények korán érnek (9 hónapos kor körül ivarérettek) és gyakran ivarzanak. Az átlagos macskáknál szaporábbak. Bundájuk könnyen kezelhető, heti egy fésülés elegendő.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment