Keleti fehér macska – Oriental white cat

 

A keleti fehérnek az egész világon kicsi, de annál rendíthetetlenebb tenyésztő- és rajongótábora van. A fajtát az 1970-es években fejlesztették ki sziámi és nem fajtatiszta fehér macskák keresztezésével.

Test:
Közepes méretű, hosszú, karcsú, jól izmolt, de mégis kecses, elegáns. A vállak nem szélesebbek, mint a csípője. Nyaka hosszú, karcsú. Lába hosszú, finom, arányos a testtel. A hátsó lábak hosszabbak, mint a mellső lábak.
A mancs kicsi, ovális. Keskeny, ostor-szerű farok.
Fej:
Közepes méretű, arányos test, kiegyensúlyozott; ék alakú egyenes vonalak. Az ék-alak kezdődik az orránál, majd fokozatosan szélesedik mindkét oldalon a füléig. A koponya profilból nézve enyhén domború. Az orra hosszú, egyenes.
Fül:
Nagy, hegyes, a tövénél széles, majd folytatódik a fej ékalakja. Elölről nézve a fej és a fülek egy egyenlő oldalú háromszöget alkotnak
Szem:
A szemek közepes méretűek, mandula alakúak, enyhén ferdén állnak az orr felé, hogy összhangban legyenek a vonalak az ékalakban.
Szeme kék, ideális esetben mély, élénk sötétkék.
Szőrzet:
Nagyon rövid, finom, fényes, selymes, testhez simuló.
Szín:
A keleti fehér szőrének hófehérnek kell lennie, és nem szabad, hogy sárgás elszíneződés vagy bármilyen más szín megjelenjen benne. Az sem megengedett, hogy bárhol sötét pigmenteket lehessen felfedezni. Talppárnái, fülei belseje és orrtükre minden esetben rózsaszín.

Érdekesség:

Más, szintén hófehér, kék szemű macskákkal ellentétben a keleti fehérek között alig akad süket. A keleti fehér szemének kék színe a (színjegyes) sziámitól ered, vagyis a keleti fehér színjegyei annak hófehér bundája alatt rejtőznek, tehát a kék szem nem ama W gén hatására alakul ki, amely gén más macskáknál a süketséget okozza.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment