Kelta macska – Celtic cat

Test:
Közepestől a nagyméretűig, erős és izmos, nem túl tömör, de hajlékony. Kerek, jól fejlett bordázat. Erős, erőteljes, közepesen hosszú lábak, egyenletesen keskenyednek a kerek, erős mancsok felé. A farok közepes hosszúságú, tőben széles, enyhén elkeskenyedő, vége lekerekített.
Fej:
A széles koponya kerek benyomást ad, picit hosszabb, mint amilyen széles. Az orr egyenes, közepes hosszúságú, ugyanolyan széles, mint a teljes hosszúsága. Határozottan ívelt profil. A nyak közepesen hosszú és izmos. A macskák orrát, sima, egyenes, bár profilban látható átmenet.
Fülek:
Közepes méretűek, végük enyhén lekerekített, lehet rajtuk bojt, egymástól távol helyezkednek el, hosszuk hozzávetőlegesen megegyezik az alap szélességével.
Szemek:
Kerekek és nyíltak, egymástól távol helyezkednek el, picit ferdék; a szemszín egyenletes és harmonizál a bunda színével. Az írisz ugyanolyan árnyalatú, mint az állat szőre. Ha a macska vörös szőrű, a szem mézszínű, a fajta fekete képviselőinek zöld a szeme, és a szürkéknek kék vagy szürke.
Szőrzet:
Rövid, dús, erős és fényes.
Színváltozatok:
A csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bicolor, tricolor, cirmos), és a sziámi színek nem megengedettek. Minden más színkombináció és árnyalat elfogadható.

Természet:
Vadászösztönük még az emberrel együtt töltött évek során sem tűnt el. Ezért a macska vadászni fog minden esetben, ha nem egerekre, akkor legyekre, vagy még az alkalmi árnyékokra is a falakon. És erre a vadászatra főleg éjszaka kerül sor.
Nem szeretnek „beszélni”. Csak szélsőséges körülmények között adnak hangot, például, ha valaki véletlenül rálép a szép farkukra.
Érdekes az alkalmazkodó képességük. Kiválasztanak valakit a háziak közül vezetőnek, és elkezdik utánozni a modorát és szokásait.

Megjegyzés:

  • A kelta rövid szőrű egy ősi, európai háziasított macskának felel meg, természetesen alakult ki, vagyis bármiféle tudatos fajtaszelekció nélkül. Természetes, hogy az “ideális” kelta rövid szőrű teljességgel mentes mindenfajta keveredéstől.
  • A macskák csak fiatal korukban kicsik. Felnőve nagy, erős állatokká alakulnak. A kelta macskák súlya akár nyolc kilogramm is lehet. A fajta egyik fő megkülönböztető jellemzője a természetes rugalmassága és a mozgékonysága.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment