Kuril-szigeteki csonkafarkú – Kurilian bobtail cat

A kuril-szigeti csonkafarkú – hasonlóan rövid farkától eltekintve teljesen eltér a japán csonkafarkú macskától.
A kemény telekhez alkalmazkodó szőrzete hosszabb és vastagabb, testfelépítése pedig erőteljesebb, mint délebbre élő rokonaié. Barátságos fajta, mégis megőrzi önállóságát.

A kuril-szigeteki csonkafarkú természetes macskafajta, mely a Japán és Oroszország között található Kuril-szigetekről származik. A macskák ezen az elzárt szigeten éltek legalább száz évig. Az 1950-es években a szigeten állomásozó kutatók és katonák időnként egy-egy kuril-szigeteki csonkafarkút vittek magukkal a kontinensre.

Test:
A test tömör és izmos, enyhén ívelt, a far emelt. A hátsó lábak hosszabbak mint a mellső lábak, a mancsok kör alakúak. A farok hossza 3-8 cm között megengedett.
Fej:
A fej nagy, trapéz alakú, finoman lekerekített kontúrokkal. A profil enyhén ívelt. A arccsont széles, a pofa közepes hosszúságú, és meglehetősen széles, enyhe kontúrokkal. Az áll jól fejlett.
Fül:
A fülek közepes méretűek. A távolság a fülek között körülbelül egy fül szélességet tesznek ki.
Szem:
A szem kerek, széles. A szemszín a szőrzet színével harmonizál.
Szőrzet:
Mind rövid, mind hosszú szőrrel tenyésztik. A hosszú szőrűek bundája félhosszú, amely tapintásra puha és selymes, aljszőrzete pedig lágy. A szőrzet a fejen, a vállalton és a mellső lábakon rövidebb, mint a test többi részén. A hosszú szőrűek vastag és sűrű „bricseszt” viselnek. A rövid szőrű kuril-szigeteki csonkafarkú bundája testhez simuló, lágy és fényes.
Színek:
A colorpoint kivételével minden szín megengedett. A cirmos mintázat, különösen az ezüst cirmos, nagyon népszerű. A szemszín a bunda színétől függ, de legjobb, ha sárga, zöld vagy- sárgászöld.

Természet:

A kuril-szigeteki csonkafarkú barátságos, kiegyensúlyozott, békés temperamentumú macska. Nem könnyű kihozni a sodrából, és nagyon jól beilleszkedik bármilyen környezetbe. Nagyon jól kijön más macskákkal, és kitűnő a kapcsolata a kutyákkal és a gyerekekkel is.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment