Korát macska – Korat cat

Ősi, természetes fajta, a thaiföldi Korát fennsík szülötte.
Egy XIV. századból származó – macskákról szóló – verseskötetben három fajtáról írnak: a fóka sziámiról, egy rézszínű cicáról, amely feltehetőleg burma macska lehetett, és a korátról. Korát városában egyébként Si- Sawat a neve, ami jószerencsét jelent. Thaiföldön nagyon népszerű; az egyik közismert idegenforgalmi plakáton thai népviseletbe öltözött lány látható, kék korát macskával a kezében. Az ottani standardleírás is szinte költőien fogalmaz: „Szőre felhőszínű, szeme, mint a zsenge rizs színe…” Mind a mai napig ritka fajtának számít. Aki ilyen macskát szeretne venni magának, bizony sokáig kell várnia, míg egy korátkölyökhöz juthat. Az Egyesült Államokban van a legtöbb belőle, de ma már Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Kanadában, Dél- Afrikában és Új-Zélandon is tenyésztik. Közepes termetű, selymes szőrzetű, zöld szemű, izmos cica. Vonzó természetű, élénk, eszes állat, szereti, ha becézgetik, simogatják. Gazdájához nagyon ragaszkodik. Más macskákkal jól megfér, sőt szívesen barátkozik kedves, szelíd kutyákkal is.

Test:
Közepes méretű, izmos, nem kompakt, de nem is karcsú. A hát enyhén domború. Erőteljes, izmos, domború. Nyaka közepesen vastag, hosszú. A hátsó lábak kissé hosszabbak a mellsőknél. Közepesen nehéz vagy nehéz csontozat. A mancsok oválisak. Farka közepesen hosszú, a tövénél vastag, lekerekedő vége felé elkeskenyedik.
Fej:
Elölről nézve szív alakú. Homloka lapos, orra és homloka között enyhe stop látható. Pofája erőteljes, jól fejlett. Az arcorri rész nem hegyes, de nem is szögletes. Orra hosszú, enyhén boltozatos a hegyénél. Álla erős, jól fejlett. Az állkapcsok erősek.
Fül:
Nagy, alapjánál széles, vége enyhén lekerekített. Magasan tűzött, mintha mindig figyelne. A fülkagylót kívül rövid szőr borítja.
Szem:
Nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek, enyhén ferde metszésűek. Az élénkzöld szín kívánatos. A borostyánszínű szem elfogadott, különösen kölyköknél. A végeleges szemszín csak kétéves kor körül alakul ki. A szemöldökök két széles ívet formáznak.
Szőrzet:
Rövid, finom, tömött, fénylő szőrzet. Egyszerű bunda (nincs aljszőrzet), a szőrszálak elállnak a gerinc vonalában a testtől, amíg mozog a macska.
Szín:
Egyöntetű, ezüstös kék szín. A szőrszál vége ezüstszínű, ami a bundának deres árnyalatot kölcsönöz. Az orrtükör sötét kékes-szürke. A talppárnák színe sötétkéktől a rózsaszínes levendulaszínűig terjed.

Természet:
A korát élénk, aktív, fürge, játékos macska, de nem szereti a zajt és az izgalmat. Nyugodt környezetre van szüksége. Nem valami barátságos más macskákkal vagy idegenekkel. Kedvesek, szeretetreméltóak, különösen érzékenyek, gazdájukhoz ragaszkodnak. Sok szeretetet és törődést igényelnek. Éneklő hangjuk van. Ápolásuk könnyű, hetente egyszer elég kikefélni a bundáját.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment