Khao Mani macska – Khao Manee cat

Ez a ritka fajta macska Thaiföldről származik, ősi származású több száz évre visszamenően. Az európai országokban és Amerikában a fajta csak a közelmúltban vált ismertté, míg Thaiföldön már régóta majdnem nemzeti szimbólumnak tekintik.
Lefordítva a neve „Khao Mani” – fehér gyöngyöt jelent. Az ókori Sziámban ezek a macskák voltak az úgynevezett „Khao plort”, ami azt jelentette, “minden fehér”, és csak a nemesség (a császár és a legközelebbi főnemesek) lakásaiban éltek. A tizenkilencedik században az uralkodó császár adott a brit konzulnak néhányat ebből a macskafajtából, ennek köszönhetően nem vált Sziám brit gyarmattá.

Test:
Elegáns közepes méretű, atlétikus termetű, keleti alkatú macska, jól fejlett izomzattal. Lábai erősek, nem túl hosszúak. A farok hossza arányos a testtel.
Fej:
Ék alakú fej, erős álla és kiemelkedő homlok.
Fül:
Széles körben közvetlenül ülő fülek lekerekített.
Szem:
A fő különbség, amely megkülönbözteti a többi fajtától, az a szem, melyet nem csoda, hogy „gyémánt szemek”-nek neveznek. Nagyok, mandula alakúak, három alfaja lehetséges:

  • arany (sárga),
  • ezüst (szürke-kék),
  • páratlan szemű – egyik szem kék, másik sárga vagy zöld. (Ezt tekintik a fajta preferált változatának).

A szemek ragyogó szegélyük miatt azt a benyomást keltik, hogy ragyognak, mint a gyémánt.
Szőrzet:
Rövid, sima, puha, testhez simuló, fejletlen aljszőrzettel.
Szín:
Csak fehér.

Természet:
A Khao Mani nagyon okos és nagyon kíváncsi állat, a házigazdák minden cselekvését észre veszi, és aktívan részt vesz az összes otthon zajló eseményben. Szokatlanul vidám fajta, legfőképp azt szeretik, ha a tulajdonos is részt vesz a szórakozásban, legyen az játékra törekvés, vagy elrejtőzés a szekrényben. Jól képzettek, alkalmasak a képzésre. Néha kicsit betegek, ezért a képzés hosszabb időt vehet igénybe.

A szöveg fő forrása

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment