LaPerm macska – LaPerm cat

A LaPerm macskák szőrösen születnek, de rendszerint még kölyökkorukban teljesen kihullatják szőrzetüket.
Az ezt követően kinövő új bunda vastag, selymes és göndör. Hosszú és rövid szőrű változata is ismert: az utóbbiaknak inkább hullámos, mint göndör szőreik vannak. A LaPerm macskák nagyon jó vadászok.

Test:
Közepesen nagy, izmos. Lábaik közepes hosszúságúak, mancsaik ovális formájúak. Farkuk vékony, vége elvékonyodó. Nyakuk közepesen hosszú és izmos.
Fej:
Módosított ékalakú, enyhén lekerekített, lágy kontúrokkal. A lekerekített bajuszpárnának teljesen ki kell emelkedni. A pofa kissé széles az ékalak arányában. Az orr széles, egyenes, közepes hosszúságú. A homloknak egy síkban kell lennie a fej tetejével, majd sima, finom vonalban megy le a nyakáig. A homloknak, pofának és a profilnak lágy kontúrokat kell mutatni a következők szerint. Áll erős, határozott, merőleges vonalban áll az orr hegyével. Nyak egyenesen álló, közepes hosszúságú, arányos a test hosszával.
Fül:
Nagy, kissé kiszélesedő, tölcséres; lekerekített végű, hiúzbojt kívánatos.
Szem:
Közepes nagyságú, kifejező. Nyugalmi állapotban mandualakú, de kerekebb, ha éber. Közepesen távol állnak egymástól, enyhén ferdék, aljuk a fül külső alapjával egyvonalban.
Szőrzet:
Rövidszőrű:
Rövid, ill. közepesen hosszú, göndör vagy hullámos, hasonlóan a Rex macskákéhoz. Nem drótszerű.
Hosszúszőrű:
Közepesen hosszú, hosszú; nem drótszerű, rugalmas.
Mind a hímek, mind a nőstények nyakában előfordulhat a gallér – minél göndörebb, annál jobban mutat -, és mindkettőnek tömött, súlyos bundával kell rendelkeznie. A szőrzet göndör vagy hullámos, a göndört részesítik előnyben
Színek:
Szemszín:
Minden színben megengedett, függetlenül a szőrzet színétől.
Szőrzetszín:
Minden szín megengedett [kivéve borostyán] beleértve a fehéret is; bármilyen mennyiségű fehér engedélyezett, pl. folt, nyakörv, fehér folt a mellkas/hason/háton stb.
Szőrzetmintázat:
Minden mintázat megengedett.
Orrtükör, mancspárnák színe:
Összhangban a szőrzet színével.

Természet:
A LaPermek jó problémamegoldók és fürge tappancsaik vannak, melyeket arra használnak, hogy kinyissák a konyhaszekrényeket, megszerezzék az áhított tárgyat és gyengéden meglegyintsék a gazdájuk arcát mintegy a szeretet jeleként. Ez a fajta nem ragaszkodó vagy hangoskodó, de az aktív LaPermek hajlamosak követni az embert szobáról szobára és sokan szeretnek inkább a vállon letelepedni, mint az ölben.

Holott vannak bizonyos kivételek, a LaPermek általában gyengédek, szeretőek, kiegyensúlyozott kedélyűek. Ezek a játékos, ember-orientált macskák jó háziállatok családok számára, mivel általában jól kijönnek a gyerekekkel és a macskabarát kutyákkal.

Képek kölyökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment