Maine Coon macska – Maine Coon cat

Ez az amerikai óriás egy kedves vadmacska.
A Maine Coon az Egyesült Államok nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt, eredetét tekintve meglepő és valószerűtlen elméletek és történetek láttak napvilágot, a genetikai képtelenségnek számító macska-mosómedve kereszteződéstől kezdve, Marie Antoinette cicájának kalandos utazásával bezárólag. Ezzel szemben őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket.
Az utóbbi években sokat változott, nagyobb, magasabb és vadabb lett.

Test:
Hosszú, nagy, téglalap alakú. Nehéz csontozat, erőteljes izmok. Nyaka közepesen hosszú, erős, enyhén ívelt. Lábai közepesen hosszúak, erősek. Csontozata erős, jól izmolt. Mancsa nagy, kerek, a lábujjak között szőrpamacs van. Nagy, kerek, pamacsos talpuk “hócipőként” jó szolgálatot tesz. Farka hosszú, alapjánál széles, vége felé elkeskenyedik, hosszú, dús, lobogó szőr borítja.
Fej:
Közepes méretű, tipikus ék alakú. Homloka enyhén boltozatos. Profilból az íve enyhén konkáv. A pofacsontok kiemelkedők. Az arcorri rész szögletes. Orra széles, néha enyhén boltozatos a hegye. Viszonylag hosszú, szögletes orruk megkönnyíti a zsákmány megragadását, és a víz lefetyelését a kis patakokból, pocsolyákból. Álla határozott. Állkapcsa erős, hosszú.
Fül:
Nagy, alapjánál széles, kissé hegyes a vége, magasan tűzött. A belső felületét hosszú, finom szőr borítja. A hiúz-bojt kívánatos.
Szem:
Nagyok, egymástól távol ülnek, kissé oválisak, de kereknek tűnnek, amikor tágra nyitja őket. Enyhén ferde metszésűek. Minden szín megengedett.
Szőrzet:
Bundája fényes, selymes, vízálló, – nem hasonlít egyetlen másik fajtához sem – hosszabb a hasán, és a hátsó lábakon, hogy védjen a nedvességtől, és a hótól, rövidebb a háton és a nyakon, hogy ne gubancolja össze az aljnövényzet. A bunda selymes, egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni ahhoz, hogy megfelelő kondícióban tartsuk. A hosszú, bozontos farok, amit maga köré tud csavarni, amikor alváshoz gömbölyödik, melegíti őt a hideg téli éjszakákon.
Színek:
Minden szín megengedett, kivéve a csokoládébarna, a lila és a sziámi színezet, illetve a fahéj és az őzbarna. A fehér szín bármilyen mennyiségben elfogadott. A szőrzet szerinti főbb osztályok: cirmos, egyszínű, teknőctarka, ezüstszínű, füstszínű, partikolor.

Természet:
A Maine Coon macskák hangjukban is különböznek más fajtáktól, nagyon különleges, csicsergő, trillázó hangjukat folyamatosan hallatják udvarláskor, “beszélgetéskor” ugyanúgy, mint amikor cirógatjuk őket, vagy játszunk velük. Nagyon szeretnek játszani, különösen kisebb dolgokat cipelni, apportírozni. Bár a Maine Coon nagyon ember-orientált, viszont ez nem jelenti azt, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem zaklat folyamatosan a figyelmével, de szeret kiszökni velünk, megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Ez a fajta általában nem kifejezetten “ölbeülő” macska, de természetesen vannak kivételek. Ha szeretetre vágynak jönnek és bújnak, akár hajnalban is. Szeretnek mindig a közelben lenni, követnek szobáról szobára, és addig ülnek a csukott ajtó másik oldalán, amíg elő nem bukkanunk az ajtó mögül.

Ezek a cicák minden alkalmat megragadnak egy kis pihenésre, ejtőzésre. A kandúrok igazán nagy bohócok, a nőstények távolságtartóbbak, de mindketten nagyon játékosak, és azok is maradnak egész életükön át. Nagyon szeretik üldözni a zsákmányt -játékot- könnyen megragadják hosszú mancsaikkal, semmi kétség, ösztönösen kiváló vadászok.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment