Szafari macska – Safari cat

Kísérleti fajta, a vad dél-amerikai Geoffry és európai vagy amerikai rövidszőrű macska hibridje.

Meglehetősen nagyfajta macskák (nőstények súlya 8 kg, és a hímek – 13 kg).

Test
Erős, izmos, arányosan a kompakt. A lapocka és a far lekerekített, megemelt. A mellkas mérsékelten széles és mély. A bordák mérsékelten íveltek, a lágyéki sor mély. A hát széles. A nyak közepesen hosszú, széles és erős.
Végtagok
Arányos, izmos. A hátsó lábak hossza megegyezik az elsőkével, azonban az emelt far miatt a macska látványa teljesen más benyomást kelt.
Farok
Rugalmas, közepes hosszúságú, nagyon vastag a tövénél, elvékonyodó a csúcs felé.
Fej
Ék alakú, kissé megnyúlt pofa. Az álla erős és széles. A harapása megfelelő, az alsó állkapocs jól fejlett. A bajuszpárna vastag, kerek, feszes. Az átmenet a pofától a fejhez  határozott, egyenes. Archoz illő magas arccsont. A felnőtt hímnek engedélyezett a teljes, de nem megereszkedett arc. Orrnyereg széles, V alakú, teljesen egyenes. A homlok kerekített, mérsékelten széles. Orr párna széles, nagy, mérsékelten ívelt.
Fülek
Nagyok, közeliek, magasan tűzöttek, lekerekítettek, mozgékonyak és mélyek, befolyásolják a fejformát. A fülek hátoldalán található fehér foltok ujjlenyomat formájúak, ez egy “hamis szem”, hogy segítsen elriasztani a hátulról támadó ragadozó ellenségeit.
Szem
A felső szemhéj ovális, az alsó mandulaformájú. A tekintete éber, intelligens. A szemhéjak sötétek, a belső sarokban van egy könnycsatorna.” A szivárványhártya színe a sárga vagy zöld szín palettáján változik, illik a szőrzet árnyalatához.
Szőrzet:
A szőre rövid, sűrű, jól fejlett aljszőrzettel. A szőrzet rugalmas, vízlepergető. A farok és lábak szakadozott gyűrűkkel festettek. A mellkason több szakadozott nyaklánc van. A gerinc mentén vissza vannak elrendezve a foltok, amelyek leereszkednek az oldalakra is. A mintázat  az oldalon aszimmetrikusan, kerek és hosszúkás foltokból áll. A hason és a mellkason kis foltok, vagy rozetták vannak. A mellső lábak között, a lágyéki területen a szőr fényes, foltok nélküli. Hogy színe megfeleljen a kritériumoknak, pettyes cirmosnak, azaz leopárdmintásnak kell lennie. Attól függően, hogy milyen házimacska-fajta vett részt a párzásban, a Szafari lehet arany-, barna vagy vörös (piros) színű.

Természet:
Ami a szafarik természetét illeti, annak ellenére, hogy vad őstől ered, már az első generációs hibrid nagyon jól alkalmazkodott az emberek közti élethez, érzékeny, intelligens és erős karakter. Azonban ezek a tulajdonságok nem minden esetben jelennek meg az egyedeknél, mert mindegyikük külön személyiség.

A szafarinak szinte nincs “rossz szokása”. A macska nem beszédes, és nem tolakodó, de a “meglepetés” még mindig ott van.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment