Norvég erdei macska – Norwegian forest cat

Míg a legtöbb macskafajta valamely emberi tevékenység áldásos közreműködésével jött létre, a norvég erdei macskák viszont természetes eredettel büszkélkedhetnek.

Ha származásukat keressük, Skandinávia varázslatos messzi erdőségeibe, fenségesen zord, hűvös, hegy-völgyes vidékeire kell kalandoznunk, hiszen ez az a hely, ahol megszületett a hosszúszőrű, vad tekintetű, a hideg északi telet is elviselő nagy és erős macska – a norvég erdei macska, vagy ahogy az északiak nevezik: Norsk Skogkatt. Titokzatos aura lengi körül őket, hiszen ereikben a hóval fedett norvég erdők vad erdei macskájának vére csörgedezik.
Bár már jó ideje együtt élünk ezekkel a gyönyörű állatokkal, a mai napig lélegzetelállító, amikor rájuk tekintünk.
Ha megjelenik, nem csak egy édes-szép cicát látsz, hanem egy fenséges, misztikus, méltósággal teli, nagyon magabiztos lényt, akiből sugárzik a vele született elegancia és erő. Méretük tekintélyt parancsol, tartásuk büszke, tekintetükből vadság és értelem sugárzik.
Méret: A nőstények 4-6 kilogrammosak, a kandúrok nagyobbak, a 6-10 kilót is elérhetik.

Testfelépítés:
Izmos, erős csontozatú. Törzse közepesen hosszú, mellkasa széles. Lábai közepesen hosszúak, erősek, izmosak. A hátsó lábak hosszabbak, mint az elsők, mancsa nagy. Farka hosszú, bozontos, hossza a nyak végéig ér.
Szőr:
Dupla rétegződésű bundája van, mely megvédi őt bármilyen időjárás esetén. Szőre közepesen hosszú, aljszőre sűrű, gyapjas, fedőszőrzete hosszú és vízlepergető, nagy eső, vagy hófúvás után egyszerűen csak megrázza magát és máris szinte tökéletesen száraz. Szőre a vállon rövidebb, a háton, combokon és a gallérnál hosszabb. A farokszőrzet nagy és bozontos, melyet a tavaszi vedléskor is megtart. Lábujjai között szőrpamacsok vannak, fülét kilógó fülszőrök védik, a fülcsúcson lynx-re emlékeztető pamacsok gondoskodnak az igazi vadmacska kinézetről. Ellentétben más, tenyésztett hosszúszőrűekkel nagyon kevés fésülést igényel, mivel eredeti fajtáról van szó – hiszen a természetben nincsenek fodrászok, így nem csomósodik, gubancosodik a bundájuk. Tavasszal-nyáron a vedlés idején a kihulló szőrök eltávolítása miatt azért ajánlott megfésülni.
Fej:
A norvég erdei macskák feje jellegzetes, egyenlő oldalú háromszöget formáz, arcvonala, orra egyenes, homloka gömbölyű, stop nélküli, álla erős. Oldalról az áll és az orr egyvonalban vannak. Fülei nagyok, vonalvezetésük követi a fej formáját. Alul szélesen nyitott, a fülcsúcs lekerekített. Szemeik nagyok, mandulavágásúak, tekintetük éber. Minden szemszín elfogadott, de a zöld és arany kívánatos.
Színek:
A norvég erdei macskák minden olyan színben megtalálhatók, mint a hagyományos házi cicák. Szinte minden szín elfogadott: fekete, fehér, vörös, cirmos, kék, krém, ezüst vagy füstszín, tortie – mindenféle mintázattal, a fehér szín bármekkora arányával.
Tiltott színek: a sziámi, burma és tonkinéz faktorok, a csokoládé, lila, fahéj és az őzbarna.
2004-től az amber és az amber light színek is elfogadottak, melyek természetes mutáció eredményei, s kizárólag a norvég erdei macskákra jellemzőek.

Viselkedése:
A norvég erdei macska hihetetlenül magabiztos, kiegyensúlyozott természetű, barátságos, kedves állat. Mindenféle nyugtalanság és agresszió távol áll tőle. Nem szereti a magányt, örül, ha emberek, gyerekek, más állatok, de legfőképpen másik cicák veszik körül, ezért jobb, ha nem egyedül tartjuk őket. Ezeknek a misztikus macskáknak sok közös vonásuk van, miközben fantasztikus egyéniségek egytől-egyig. Nagyon intelligens és kommunikatív állatok anélkül, hogy hangosak lennének. Nem hallatják a szokásos cicanyávogást, érdekes, cirregő hangjuk van, melynek széles skáláját használják.
A lakásban szobacicaként, társasági lényként élnek velünk – családtagok, de kint a természetben hamar felveszik egykori vad erdei attitűdjüket. Imádnak fára mászni, félelmetesen jó vadászok, s egyedülálló módon az összes cicafajta közül képesek arra, hogy a fáról fejjel lefelé másszanak le.

Nagyon érdeklődő, kíváncsi állatok, bármi történjen is a házban, ők azonnal ott vannak – egyáltalán nem félősek, minden új dolgot megvizsgálnak, legyen szó a bevásárlás utáni kipakolásról, vagy éppen egy utazás során a szállodai szobáról, akár egy repdeső légyről, kinyitott vízcsapról. Szeretik a vizet, szívesen játszanak vele. Bár mint a legtöbb cica, nagyon kényelmesek, szeretnek aludni, heverészni – ettől függetlenül nagyon aktív, élénk állatok, s felnőtt korukban sem veszítik el játékos énjüket. Rengeteget hancúroznak, kergetőznek, sőt – bújócskáznak, birkóznak. Mindegyiknek megvan a saját kedvenc játéka. Mivel nagyon okosak, a kutyához hasonlatosan sokféle dologra megtaníthatók, gyakran használják őket állatterápiás célokra is.
Minden új helyzethez könnyen alkalmazkodnak, így nyugodtan vigyük magunkkal, ha utazunk. A szállodai szobák – főleg ha elég impozánsak – nagyon tetszenek arisztokratikus énjüknek.

A szöveg forrása:

 

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment