Nebelung macska – Nebelung cat

Hosszúszőrű orosz kék macskaként ismert, de 1984 augusztusában bebizonyosodott, hogy nem ettől a fajtától származik.
Egy rövid szőrű, fekete, nem fajtatiszta anyától és egy orosz kékhez hasonló apától a coloradoi Denverben született egy hím, melynek egyedüliként az alomban hosszú szőre volt. Ezt a kölyköt Cora Cobb vette magához és Wagner Nibelung-beli hőse után Siegfriednek nevezte el.

Test:
A Nebelung közepesen nagy macska, visszafogottan keleti típus. Első ránézésre elegáns benyomást kell tennie, de igazából erősebb felépítésű, mint ahogy elsőre tűnik. Teste hosszú és izmos. Lábai hosszúak és vékonyak, mancsai oválisak, lábujjai közül szőrpamacsok lógnak. A faroknak, ha maga mellé hajtja, minden esetben el kell érnie a lapockák vonalát. A nőstények átlagos, kívánt súlya három-négy kilogramm, a hímeké négy-öt kilogramm. A nyak hosszú és kecses, bár hosszú szőre miatt rövidebbnek látszik, mint amilyen valójában.
Fej:
Feje ék alakú, Oldalról nézve a homlok nagyon enyhe árokkal kapcsolódik az orrvonalhoz – az orron nincs stop, és nem „római” típusú (kidudorodó), és nem is teljesen egyenes, bár annak tűnik. Profilból nézve az orrtükör teteje egyenes vonalban áll a jól fejlett állal. A bajuszpárnák „kitüremkednek”, pajkos kinézetet kölcsönözve ezzel a macskának.
Fül:
Fülei szembetűnően nagyok, végeik lekerekítettek, és követik a fej vonalát.
Szem:
A szemei enyhén ovális alakúak, közepesen nagyok, és távol ülnek egymástól.
A szem színe sokkal több sárgát tartalmaz, mint az orosz kéké. A zöld szemszín egy átmeneti sárgás árnyalatból fejlődik ki, de a kölykök szemének szegélye nyolc hónapos korukra már zöld színt kell öltsön, mely később az egész íriszen elterjed. Minél mélyebb a zöld szín, annál jobb. Két évbe is beletelhet, mire a végleges szemszín kialakul.
Szőrzet:
A Nebelung szőre hosszú, puha és selymes, víz-lepergető fedőszőrrel, és dús, gyapjas aljszőrzettel rendelkezik. A szőr hossza egyénenként változó, de leghosszabbnak mindig a farokszőrzetnek kell lennie. Az aljszőrzet nyáron természetesen vékonyabb, mint télen. A fajtára jellemző a bricsesz és a hosszú szőrű, bozontos farok. A hímeknek van gallérjuk, a nőstényeknek általában nincs.
Szín:
A szőrzet ezüst csillogású kék (a fekete fakult változata). Fedőszőrzete hosszú, ezért a szőr-szálak ezüst vége gyakran nem látszik, így a Nebelung sötétebbnek tűnik, mint az orosz kék. Nem kívánatos a fehér szőrszál vagy a fehér foltosság. A kölyköknél előfordulhat szellemrajzolat, amely felnőtté válásuk után eltűnik. Az orrtükör pala-szürke.

Természet:
A Nebelungra elsősorban a játékosság, a kedvesség jellemző. Nagyon aktív fajta, ezért biztosítani kell számára a megfelelő nagyságú teret a szaladgálásra. Kifejezetten okos, szereti a simogatást, az ölelgetést. Nagyon szoros kapcsolatot lehet vele kialakítani. Mindemellett halkszavú, rendkívül félénk, bátortalan, leginkább az idegenekkel szemben, de a kisgyerekekkel szemben is tartja a távolságot.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment