Tacskómacska (Munchkin) – Munchkin cat

1940-ben, az Egyesült Királyságban, egy állatorvos írt először néhány generáció rövid lábú macskáról. Habár ez a vonal eltűnt a második világháborúban, 1953-ban egy rövid lábú macskát láttak Sztálingrádban. 1983-ban Sandra Hochenedel felfedezett egy rövid lábú macskát, akit később Blackberrynek nevezett el, és így született meg a mai munchkin macskafajta. Blackberry első és ezt követő utódainak fele rövid lábú, másik fele pedig hosszú lábú kölyök volt.

A munchkin macskák rövid lábai természetes genetikai mutációnak, és nem emberi beavatkozásnak köszönhetőek. A fajta rövid lábaiért felelős gén valószínű ugyanaz, mint ami a tacskó és a welsh corgi fajok alacsony termetéért felelős. De mivel a macska hátgerince más, mint a kutyáké, a munchkinok nem szenvednek hátgerinci problémákkal, mint az imént említett kutyafajták.

A munchkinokat gyakran a görényekhez hasonlítják, mert nagyon játékosak, szaladnak, és minden üldözőbe vesznek, szeretnek játszani. Nagyon érdekes és megnyerő az, ahogyan felülnek hátsó lábukra, mint egy nyúl. Ez egy olyan jellegzetesség, ami miatt a sztálingrádi macskát ,,sztálingrádi kenguru-macskának” nevezték el. Mivel többféle fajtából is tenyésztik, egy macska személyisége azon múlik, hogy mit örökölt. Általában azonban kedves, társaságkedvelő és játékos fajtának jellemzik a munchkin rajongók.

Test:
Közepes méretű. A mellkas kerek, a vállak szélesek. A gerincoszlop más fajtákéhoz hasonlóan hajlékony. Közepesen nehéz, nehéz csontozat és izomzat. Nyaka közepesen hosszú, vastag és izmos. Lábai rövidek, közepes vagy erős csontozattal, erős izmokkal. A mancs közepes méretű, kerek, kompakt. A farok közepesen vastag, kerek, vége felé elkeskenyedik. Szőrrel dúsan borított, mozgás közben magasan, nagyon egyenesen tartja.
Fej:
Egyenlő oldalú háromszög lekerekített kontúrokkal. Koponyája gömbölyű. Homloka lapos. A pofa különösen kandúroknál telt lehet. Az arcorri rész karcsú, enyhe stop lehet. Közepesen hosszú orr, határozott, de nem előreugró áll.
Fül:
Háromszög alakú, közepesen széles, egyenesen tartja.
Szem:
Nagyok, dió alakúak, egymástól távol ülnek, enyhén ferdén metszettek. Nincs összefüggés a szemszín és a szőrzet színe között.
Szőrzet:
Két változat létezik: rövid szőrű, hosszú szőrű.
A rövid szőrű bundájának középhosszúnak, aljszőrzetének pedig visszafogottan tömöttnek kell lennie. A hosszú szőrű példányok szőre selymes, a rövid szőrűhöz hasonló aljszőrzettel, emellett gallérral és bozontos farokkal kell rendelkeznie.
Színek:
A Munchkint minden színben és mintával elfogadják. A szemszín bármilyen árnyalatú lehet.

Természet:
A Munchkin életvidám és játékos macska, rövid lábaitól eltekintve semmiben sem különböznek a „normális lábú” macskáktól. Ugyanúgy tudnak mászni, ugrani és játszani, rövid lábaik semmiben sem akadályozzák meg őket – még az előrehaladottan vemhes nőstények hasa sem súrolja a földet, ahogy ezt sokan gondolják. A Munchkin nagyon társasági háziállat, jól kijön más macskákkal, és a kutyákkal is szívesen vegyül. Ezenkívül nagyon szeretetteljes, és nagyra értékeli, ha igazi családtagként bánnak vele.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment