Ocicat

Az ocicat egy pettyes tornász, “tus vonalakkal” a szeme körül.

Az “ocicat” az “ocelot” (egy amerikai pettyes vadmacska) és a “cat” (azaz “macska”) szavak kombinációja. És valóban ez a fajta pettyes bundája vadmacska külsőt kölcsönös.

Test:
Nagy, viszonylag hosszú, izmos, de sohasem masszív. A mellkas viszonylag mély. Az csontozat és az izomzat jól fejlett. Nyaka ívelt. Láb közepesen hosszú, erős és izmos, kompakt, ovális mancsok. Farok viszonylag hosszú, karcsú, sötét vége felé kissé elkeskenyedik.
Fej:
Enyhén ék alakú, ugyanolyan hosszú, mint amelyen széles, lekerekített kontúrokkal. A profil enyhén befelé görbül. Felnőtt kandúroknál az erőteljes pofa megengedett. Az arcorri rész határozott, széles, kissé szögletes. A bajusztő enyhén befűződött. Az orrnyereg és a szemöldök között enyhe emelkedő van. Álla erős.
Fül:
Közepesen nagy, egyenesen tartja, szélesen tűzött. A hiúz-bojt kívánatos.
Szem:
Nagyok, mandula alakúak, enyhén ferdén metszettek, egymástól több mint egy szemszélességnyi távolságra helyezkednek el egymástól. Minden szemszín elfogadott a kéket kivéve, a szem színe nincs összefüggésben a szőrzet színével. A sziámi színezetűek szeme kék. Az egyöntetű, intenzív szín kívánatos.
Szőrzet:
A szőrzet rövid, de több gyűrű is található az egyes szőrszálakon. A bunda sima, szaténszerű, csillogó. Pettyes és aguti változata létezik. Minden szőrszálon, kivéve a farok végén találhatóakat, több gyűrű is található.
Elfogadott színek: barna (tawny), csokoládébarna, lila, kék, fahéj, őzbarna.
Mind a hat szín ezüst változatban is létezik. A színeknek tisztának és kellemesnek kell lenniük. Az arcon, az állon és az alsó állkapcson az alapszín világosabb. A jegyeket sötétebb árnyalattal gyűrűzött szőrszálak alkotják. A jól elkülönülő jegyeknek tisztának kell lenniük. Az arcon, a lábakon és a farkon sötétebb a bunda. A farok vége sötét színű. A homlokon cirmos “M” mintázat látható, a szemhez “tus vonalak” térnek.

Természet:
Az ocicat igen élénk, nagyon aktív, kíváncsi, játékos macska. Kis vadmacskákhoz való hasonlósága ellenére barátságos, kedves és szeretetreméltó. Az egyedüllétet nem tűri.

Az ocicat hűséges, “egygazdás”, mint a sziámi macska, de a hangja kellemesebb. A gyerekeket elfogadják, de dominánsak más macskákkal szemben. Könnyen alkalmazkodnak új környezethez. Gondozásuk könnyű, bundájuk rendszeres fésüléséből áll.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment