Tibeti macska – Tibetan cat

A tibeti macska megjelenésében nagyon hasonlít a tonkinézre, de különbözik tőle a félhosszú szőrzetével. Erős, izmos és közepes méretű teste van, szőrzete lehet a sziámi és burmai macskák összes színe, valamint a nyércszín.

Test:
Lekerekített vonalak, összhangban az elegáns megjelenéssel, izmos, arányos test, arányos végtagok (a hátsó lábak valamivel hosszabbak, mint az elsők), és átlagos hosszúságú, tövénél széles és enyhén keskenyedő végű farok.
Fej:
Mérsékelten ék alakú, a pofát és a profilt tiszta kontúrok jellemzik, míg a profilvonal sima és domború, enyhe elmozdulással a homloktól az orrig.
Pofa lekerekített, hangsúlyozva a fej kerek kontúrját.
Fülek:
Közepes méretűek, tövénél szélesek, enyhén lekerekítettek, egymástól távol helyezkednek el. A kis szőrtincsek jelenléte a fül belső oldalán nem minősül hibának.
Szem:
Közepes méretű, egymástól távol álló, mandula alakú szemek, közepesen kerekített alsó szemhéjjal.
Szemszín:
Fényes akvamarin vagy kékesszürke, attól függően, milyen színű a szőr.
Háromféle jelölés:

  • sziámi – kék szem,
  • burmai – (szépia) sárga / zöld szeme
  • tonkinéz – akvamarin szem.

A kancsalság elfogadhatatlan hiba.
Szőrzet:
Vékony szerkezetű, nem simul szorosan a testhez. Aljszőrzet szinte egyáltalán nincs. Emiatt a szőrzet rugalmasabb.

Mint szinte minden aljszőrzet nélküli macska, “a tibetiek” is kicsit elegánsabban néznek ki, mint azok a fajták, amelyeknek kétrétegű szőrzete van.
Színek:
Elfogadható színek a nyércszín, és a sziámi és burmai macskák összes színe, mint például a medvefóka, csokoládé, kék, világos barna és lila.

Természet:

A tibeti macskák kedvesek, a játékosak és kíváncsiak. Van humorérzékük, és gyakran találnak ki új játékokat, amiket az emberekkel, vagy más macskákkal játszhatnak. Tudják a nevüket is,  persze nem mindig hallgatnak rá. „Szabadidejükben” szeretnek pihenni a kanapén. Ezek az állatok nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz. Amikor a gazdi hazatér, még egy rövid távollét után is, a tibeti macska, mint egy kiskutya, boldogan fut felé. Barátságos és nyitott más macskákkal és ismeretlenekkel szemben, és ha a szimpátia kölcsönös, hamar képes megjegyezni. De nem szabad elfelejteni, hogy a tibeti macskák nagyon  temperamentumosak. A tulajdonosoknak sokat kell foglalkozni velük, mert a figyelem hiánya boldogtalanná teheti őket.

Ezeket az állatokat legjobb a lakásban tartani, nagy mozgásteret biztosítva nekik.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment