Orosz kék macska – Russian blue cat

Valószínűleg az oroszországi Arhangelszkből származik; angol tengerészek vihették át a szigetországba. A múlt században még „arhangelszki kék” volt a neve, de hívták máltai és spanyol macskának is. Mellesleg soha nem derült ki, hogyan, milyen fajtákból alakították ki ezt a változatot. Amit biztosan tudunk róla, az csupán annyi, hogy Angliában a század végén mutatták be kiállításon, és miután ebből a fajtából csak nagyon kevés példánnyal rendelkeztek a tenyésztők, angol kék macskával és kék sziámival pároztatták az állományt. Ez a meggondolatlan lépés az orosz kék különleges szőrzetének elvesztését eredményezte. A II. világháború után azonban a lelkes tenyésztők sikeresen „helyreállították” az eredeti fajtát, s ma már viszonylag jó példányokat láthatunk a macskaszépségversenyeken.

Kifejezetten keleti testtípusú macska. A hatvanas években különösen Angliában az eredeti típushoz hasonló, rövidebb törzsű és sötétebb színű macskákat kezdtek el kialakítani. Az amerikai tenyésztők könnyebb macskát alakítottak ki, amelynek feje, törzse és lábai igen finom vonalúak, szőre pedig világosabb. Az Egyesült Államokban és Japánban nagyon népszerű fajta, Japánban valósággal bálványozzák.

Test:

Hosszú, keleti típus. Közepes, erős csontozat, izmos. Nyaka vékony, karcsú, egyenes. Lábai hosszúak, finom csontúak. Mancsa kerek, ovális. Hosszú, (de a testtel arányos), egyenes, a mérsékelten vastag faroktőtől keskenyedik az egészen vékony csúcsig.

Fej:

Rövid, ék alakú, egyenes vonalakkal. A koponya és a homlok lapos. Az arcorri rész közepesen hosszú. Orra egyenes, nincs stop. Álla erős.

Fül:

Nagy, alapjánál széles, előrefelé mutat. Hegye enyhén lekerekített. A fülkagyló bőre vékony, áttetsző, kevés szőr borítja.

Szem:

Nagyok, távol ülnek egymástól, mandulavágásúak (majdnem kerekek, alig oválisak), enyhén ferdevágásúak. Szín: élénkzöld. A kölykök szemének színe a sárágától a zöldig terjedhet. A végső szín egyéves korra alakul ki.

Szőrzet:

Rövid, tömött, igen finom, bársonyos. A testtől eláll. Puha, bársonyos tapintású. Kettős bunda nagyon dús aljszőrzettel. Egyszínű, egyöntetű kékes-szürke színű ezüstös csillogással, amelyet az ezüst árnyaltság okoz. A kölykökön megjelenő cirmos szellemrajzolat elfogadható, ezek a macska egyéves korára eltűnnek. Az orrtükör palaszürke, a talppárnák sötét levendulaszínűek. 

Természet:

Az orosz kék macska élénk, erős, játékos jószág, mégis a nyugodt környezetet kedveli, mivel utálja a zajt és a jövés-menést. Önálló és óvatos, domináns személyiség, nem tűri a korlátokat. Bár viszonylag társaságkedvelő, visszafogott és nem szereti az idegeneket. Érzékeny és szeretetteljes macska, bár kétszer is meggondolja, kit tüntet ki szeretetével. Hangja igen halk.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment