Pixie-Bob macska – Pixie Bob cat

A Pixie-Bob egy izmos testfelépítésű, közepesen nagy testű macska. Egyik jellegzetessége a ringó járása, melyet a kissé kiálló lapockái okoznak. Csípője valamivel a vállak fölött helyezkedik el. Jól fejlett, széles mellkasa van. Jellemző a fajtára a mély, erőteljes horpasz (nem behúzott has vonala). Igen erős, és nehéz csontozatú. Rövid, hajlékony farka van, melyben akár kunkorok, csomók is lehetnek, a hossza viszont nem nyúlhat a boka vonala alá. Hosszú lábai, kerekded mancsai vannak. Ennél a fajtánál megengedett a polidaktília (több lábujjúság), amely lábanként maximum hét ujjat jelent. A Pixi-Bob fején van a legnagyobb hangsúly. Széles feje, domború a homloka, széles és hosszú a pofája, orra pedig viszonylag nagy. Meglehetősen hasonlít egy hiúz fejformájára. Bajuszpárnája karakteres. Pofazacskói jól fejlettek, álla nagy és kerek. Szembetűnő a szépen ívelt szemöldök. Közepesen nagy, mélyen ülő szemei egymástól körülbelül egyszemnyi távolságra helyezkednek el. Alsó szemhéja enyhén ívelt, míg felső szemhéja egyenes. Szemszíne az aranytól egészen a barnáig változóan megengedett, valamint a zöld szemszínt is elfogadják. A narancs vagy a kék szín azonban nem elfogadott. Mélyen a fej hátsó részén ülnek nagy fülei, melyeken hiúzféle fülvégi pamacs található.

A fajtát rövid és hosszú szőrzettel is tenyésztik (mindkét szőrzet víztaszító). A rövidszőrű egyedek szőrzete enyhén eláll a testtől. A hasán valamivel hosszabb a szőre, mint a test más részein. A hosszúszőrű egyedek szőrzete félhosszú, mely a háton, a hason és a farok végén hosszabb. Fején is hosszabb szőrzet található, de nincs jellegzetes gallérja. Ezt a fajtát csak a pettyes cirmos, szürke tövű szőrzettel ismerik el. Alapszíne meleg, barnás árnyalatú, a szőrszálakon fekete vagy barna spriccelés van, a szőrvége pedig fehér. Lassú fejlődése miatt akár a négy éves kort is betöltheti, mire eléri végleges testméretét és súlyát.

A Pixi-Bob egy igazán könnyen kezelhető fajta. Könnyű vele barátságot kötni, de általában egy személyt választ ki magának, akihez igazán ragaszkodik. Nem egy félénk macska, de az idegenekkel szemben kicsit tartózkodó. Kiegyensúlyozott, barátságos, szereti, ha törődnek vele. Viselkedése olykor hasonlít a kutyákéhoz, ezért „álruhás kutyának” is szokták nevezni.

Természete
A Pixie-Bob temperamentuma nem hasonlít a hiúzéra. Habár a hiúzok kíváncsiak és játékosak, nagyon erőszakosak és hajlamosak lehetnek a harapásra és a karmolásra. A hiúzok egyik pillanatban szerető állatok, a másikban pedig már erőszakosak. A Pixie-Bobok ezzel ellentétben türelmesek, visszafogottak, gyengédek a gyerekekkel, és jól kijönnek más háziállatokkal.

Magabiztosak, öntudatosak, társaságkedvelők és kényelmesek, a Pixie-Bobok szeretnek kapcsolatba kerülni az emberekkel és más állatokkal. Habár szeretők és gyengédek, a többségük nem szeret ölben lenni. A gazdik azt állítják, hogy a Pixie-Bob személyisége jobban hasonlít egy kutyáéra, mint egy macskáéra. Könnyen betaníthatóak, és rászoktathatóak a pórázzal való sétáltatásra és az autózásra.
A Pixie-Bobok kíváncsiak és aktívak, de nem hiperaktívak, Ugyanakkor mivel inkább futó állatok, mint mászók, kevésbé hajlamosak arra hogy a ház körül romboljanak. Eléggé higiénikusak. Ha az alomdoboz nincs tisztán tartva, ezek a macskák egy tisztább pontot fognak kiválasztani a dolguk elvégzésére.
Alapvetően csendes macskák, nyávogni csupán alkalmanként szoktak. Általában akkor adnak ki hangot, amikor ki akarják fejezni szeretetüket vagy játék közben.
A Pixie-Bobok nagyon kifejezők, excentrikusak, számos szokatlan viselkedési formát tesznek magukévá, mint például a megmaradt eledel eltemetése, játék a vízben, és a kis tárgyak ellopása és felhalmozása (főként a csillogó tárgyaké).

A szöveg forrása:

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment