Peterbald macska – Peterbald cat

Kopasz macska Szentpétervárról. A Peterbald, vagy más néven Pétervári szfinx a szfinx-hez hasonlóan „kopasz macska”, oroszországi fajta, amely 1992-ben szfinx és keleti rövidszőrű macska keresztezéséből jött létre. Igazi különlegesség, hogy a cica teljesen kopasz, még bajsza sincs, ez a tulajdonsága genetikai mutáció eredménye.

Testfelépítés:
Közepes méretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony, a nyak hosszú és karcsú. A mellkas és a váll soha nem szélesebb a tompornál. A lábak hosszúak és karcsúak. A mancsok kecsesek, oválisak, hosszú “majom” ujjakkal. Az ostorszerű farok nagyon hosszú, tövétől a végéig vékony, elkeskenyedő, vége hegyes.
Fej:
A koponya ékalakú, mely az orrtól a fülekig egyenes vonalban szélesedik. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Az orr hegyes, az áll határozott, és egyvonalban van az orrheggyel.
Fülek:
Hatalmasak, széles alapúak, hegyesek, külső vonaluk az ékalak folytatása. Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr irányába dőlnek, és harmonikusak a fej formájával. A szemszín élénk zöld, a színesjegyűeknek intenzív kék, a mélyebb kék árnyalat a kívánatos.
Szőrzet:
A bőr lágy és könnyen simítható, teljesen meztelen, vagy csak finom pihék borítják. Számtalan ránc a fejen, kevesebb a testen. A bajusz kívánatos. A kölykök és a fiatal állatok lábait, farkát és orrát boríthatják finom pihék, de ezeknek 2 éves korra el kell tűnniük. A teljesen meztelen macska a kívánatos.
Színváltozatok:
Minden szín megengedett.

Hibák:
Ráncok hiánya a fejen, a mellső lábak nem egyenesek, túlságosan finom csontozat.

Megjegyzés:
Pároztatása más meztelen fajtájú macskákkal nem megengedett. Sziámi, keleti rövid szőrű és balinéz macskákkal pároztatható.

Aki kíváncsi, hogy hogyan néz ki egy leborotvált sziámi, nézze meg a Peterbaldot! Bőrük kissé gumiszerű, puha tapintású, a tenyésztők szerint „olyan, mint a babapopsi”. Viselkedés: Természetesen kizárólag lakásban lehet őket tartani, huzattól védett helyen. Mivel kopaszok, ezért melegebb a testhőmérsékletük, mint más cicáknak, és e „fűtés” érdekében 40%-al többet is esznek. Szintén a meleg miatt nagyon szeretnek napozni is, de vigyázni kell, mert ilyenkor könnyen leéghet a bőrük. A körömvágás és a fülpucolás nagyon fontos, olykor-olykor meg is lehet mosdatni őket, ezt nagyon szeretik. Gazdájához nagyon ragaszkodó, kedves jószágok, macska szőrre allergiásoknak ideális.

A szöveg forrása:

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment