Ragamuffin macska – Ragamuffin cat

Hatalmas, erős csontozatú macska. Kifejező szemei erőteljesen hozzájárulnak az összességében aranyos külleméhez. A ragamuffin nőstények általában lényegesen kisebbek, mint a kandúrok, ugyanakkor izmosabbak is és hajlamosak alhasukon a zsírpárna képződésre. Ez a macskafajta kiegyensúlyozott, minősége és alkalmazkodó képessége előnyben részesül méretével szemben. Emberszerető és gyengéd – nagy, ennivaló, mackómacska.

Fej
Feje erősen ívelt és kerek. Homloka is mérsékelten kerek. Pofája szintén gömbölyű, kicsit tompa, hajlamos az elszélesedésre. Nyaka rövid, masszív és erős, különösen az idősebb kandúroké. A kifejlett hímeknél kisebb tokásodás is megengedett.
Fülek
Fülei közepes méretűek, fejének két oldalára hajlanak, enyhe lobogással előre ívelnek. Mérsékelten le vannak kerekítve, a fejéhez viszonyítva megfelelő arányban.
Szemek
Nagy, mandula alakú és kifejező, mérsékelten távol álló szemei vannak. Minél élénkebb a szem színe, annál jobb. A felemás szemszín kivételével, bármilyen színskála megengedett.
Test
Teste téglalap alakú, mellkasa és vállai szélesek, háta közepesen izmos és szélessége megegyezik a válla szélességével. Alhasi részen gyakran előfordul egy kis zsírpárna. Ezek a macskák jó húsban vannak és amikor megtapintjuk, éreznünk kell egész testének vastag húsát. A macska teljes test mérete egyensúlyban kell, hogy legyen; alakja és tömeg eloszlása, valamint minősége és alkalmazkodó képessége, előnyben részesül méretével szemben.
Farok
Hosszú a testhez képest. Teljes mértékben szőr borítja, úgy néz ki, mint egy szőrcsomó vagy egy lágy üvegmosó; töve közepes méretű, kissé elvékonyodik.
Lábai és mancsai
Lábai erős csontozatúak kell legyenek, hosszúságuk közepes, viszont jó, ha a hátsó lábak kissé hosszabbak, mint a mellsők, de mégis arányosak a testtel. A mancsok legyenek nagyok és kerekek, hogy elbírják a macska súlyát anélkül, hogy szétálljanak, közöttük és alattuk szőrpamacsokkal. Nőstényeknél megengedett a gyengébb csontozat.
Szőrzet
Szőrzete jó, ha közepes vagy félhosszú. Legyen lágy, dús és selymes. Szín szerint változik. Valamivel hosszabbnak kell lennie a nyaka körül és arcának külső vonalain, ami nyakörv megjelenést kölcsönöz neki; hossza a feje tetejétől növekszik egészen a lapockáig és vissza, mindkét oldalán és a gyomrán közepes vagy félhosszú. Mellső lábainak szőrzete vastag és rövid vagy félhosszú. A hátsó lábain közepes vagy félhosszú és vastag; olyan, mintha egy vékony fodor takarná.
Színváltozatai
Minden színváltozat és mintázat megengedett, akár van benne fehér, akár nincs, kivéve a részleges elszíneződéseket. A fehérből bármennyi mennyiség meg van engedve, például a fehér foltos mancsok, hát, mellkas, illetve has, illetve csíkos vagy kapcsos, stb. Annak viszont nincs jelentősége, mennyire szimmetrikusan vannak elhelyezve a színek és a minták. Az orrbőr és a mancspárna minden színben és minden szín kombinációban elfogadott, nem kell szükségszerűen hasonló legyen a szőrzet színével. A fehér lábú macskáknak lehetnek rózsaszín párnácskái, esetleg két-, vagy több-színűek.

A szöveg forrása:

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment