Skót lógófülű macska – Scotish Fold

Az új fajta nevét a “lógó fül”-et okozó mutációról kapta. Sajnos a domináns Fd génhez végtag-, farok- és ízületdeformitások is kapcsolódnak.

Test:
Közepes méretű, zömök, gömbölyű, nagyon izmos. Csontozata közepesen nehéz. Nyaka rövid és izmos. Lábak a testtel arányosak, csontozatuk közepesen nehéz. A mancsok kerekdedek, tömöttek. Farok a test 2/3-ánál nem lehet hosszabb. Alapjánál vastag, lekerekített vége felé elkeskenyedő. Igen mozgékony, hajlékony.
Fej:
Feje gömbölyű, homloka boltozatos. A pofa kerek, kifejlett kandúroknál a telt pofa megengedett. Orra széles, rövid. Enyhe stop elfogadható. Az arcorri rész gömbölyű. A bajusztő kerek. Álla határozott.
Fülek:
Kicsit, sapkaszerűen előrehajlik. Egymástól távol helyezkednek el, végük lekerekített.
Szemek:
Nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek. A szemek színe a szőrzet színével harmonizál.
Szőrzet:
Két változat:
• Rövid, vastag, tömött, nagyon sűrű, gyapjas, ruganyos bunda.
• Félhosszú, ezt a változatot Highland Fold-nak hívják. Minden szín elfogadott. Csokoládébarna, lila és sziámi színezet nem megengedett.

Természet
A skót lógófülű macska kifejezetten békés, nem domináns macska, más macskákkal és kutyákkal barátságos. Kedves, szeretetreméltó, nagyon játékos, imád családban élni. Szerény, hangja halk.

Szívós, ellenálló fajta, kiváló vadász. A vedlés alatt rendszeresen fésüljük gyapjas bundáját, amúgy heti egy fésülés elegendő. A füleket rendszeresen ellenőrizzük. A csont-deformitások elkerülése érdekében a lógófülű példányokat ne pároztassuk egymással. Ehelyett hegyes fülű fajtákkal, például az amerikai vagy a brit rövidszőrűvel keresztezik.

A jellegzetes lógó fül csak a 3.-4. hét körül kezd kialakulni és ennek mértéke csak az 5.-6. hétre válik láthatóvá.

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment