Szibériai macska – Siberian

A szibériai macska tökéletesen alkalmazkodott a zord orosz télhez, és tud járni a hóban.

A különleges megjelenésű szibériai macska méltóságteljes ugyanakkor játékos fajta, kifejezetten szereti a társaságot, különösen a gyerekekét, de viselkedése sohasem zavaró. Okos és független macska, aki nagyra értékeli a kedvességet és figyelmet, egy pillanat alatt képes jókedvre deríteni szeretett gazdáját, és gyógyírt jelent minden bajára.

A szibériai macska kockázatmentes terápiás állat. Hosszú, puha szőre nem hullik, nem igényel hosszadalmas gondozást, és még az arra hajlamosaknál sem okoz allergiát, csak kis mértékben hordozzák ezek a cicák azt a fehérjét – FelD1 -, ami az allergiát kiváltja.

Testalkat:

A szibériai erdei macska nagy testű, meglehetősen izmos macska. A hímek elérhetik a kilenc kg-t is, míg a nőstények átlagosan négy-hat kilót nyomnak. Teste hosszúkás. Rövid nyaka izmos, lábai erőteljesek, közepesen hosszúak. Jellegzetessége a lábujjak között szőrpamacs. Farktöve vastag, vége pedig lekerekített. A farka hosszúságánál az az előírás, hogy ha a hátára hajtjuk, akkor el kell érnie a lapockát.
Ék alakú feje zömök, pofazacskója jól fejlett. Fejének szélessége megegyezik annak hosszúságával. Orrvonala enyhén ívelt, a stop nem megengedett. Nem lehet előreálló az álla, mint a norvég erdei macskának vagy a Maine Coonnak. Bajuszpárnáinak kerek formájúnak kel lennie, és mögöttük semmilyen törés nem lehet.
Szemei kerekdedek, enyhén oválisak, viszonylag messze ülnek egymástól. Szemszíne borostyánszínű vagy zöld. Körülbelül egyfülnyi távolságra ülnek egymástól közepes nagyságú, lekerekített végű fülei, melyek végein a hiúzéhoz hasonló szőrpamacs található.
Szőrzete közepesen hosszú, aljszőrzete rugalmasnak mondható, emellett hosszú, víztaszító, kissé olajos fedőszőre van. A lapockánál rövidebb bundát visel. Három cirmos mintázat a megengedett (foltos, csíkos, pettyes). Előfordulhat a sziámi faktor is, ekkor az extremitásokon (fül, farok, láb, pofa) van a hangsúly a színezésnél, ezzel pedig a kék szemszín is együtt járhat. Szőrzetének gondozására egy kis időt kell fordítani. Bundája taszítja a vizet és a szennyeződéseket. A legjobb, ha csak a vedlési időszakban fésüljük, mert a gyakori fésülés hatására hullani kezdhet a szőre. Ennél a fajtánál a kefe használata sem szükséges, elég, ha ujjainkkal kihúzzuk az elhalt szőrszálakat.

Színválaszték:

vörös, krém, fekete, kék, teknőctarka, kék-krém

Megjegyzés:
A szöveg fő forrása:

Képek kölykökről:

Képek:

Előző:

Következő:

Add a Comment